Орбан сипе нови критики към ЕС за миграцията и икономиката

https://mreja.bg/novini/orban-sipe-novi-kritiki-kam-es-za-migraciyata-i-ikonomikata/86412 Mreja.bg
Орбан сипе нови критики към ЕС за миграцията и икономиката


Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз е допуснал "сериозни грешки" през последните пет години във връзка с имиграцията и икономиката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Необходимо е Европейската комисия да позволи на съвета на вътрешните министри от общността да решава въпросите на миграцията, заяви Орбан и сравни тяхната роля с Еврогрупата - финансовите министри на страните от еврозоната.

Той възрази срещу "политическия активизъм", който според него упражнява ЕК, започнала многобройни процедури срещу унгарското правителство по въпроси, по които се смята, че то нарушава правилата на ЕС.

"Комисията . . . е необходимо да се държи като пазител на споразуменията на ЕС и да избягва политическия активизъм", каза Орбан на унгарски културен фестивал в румънския град Бъйле Тушнад.

По думите му "тя не е политически орган, не би трябвало да има програма и не би трябвало да извършва политически атаки срещу държавите членки".

Предвижда се Орбан да се срещне с избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в четвъртък в Брюксел. Той подкрепи нейната кандидатура и показва, че очаква тя да заеме по-помирителна позиция към Унгария и други страни в региона, които често имат разногласия с мнозинството държави в ЕС по въпроси като миграцията и екологичните стандарти.

Орбан заяви, че е време за връщане към идеала на "конкурентната европейска икономика", със създаване на повече работни места и "понижаване на данъците навсякъде".

Унгарският премиер, който привлече медийното внимание след своята реч в Бъйле Тушнад през 2014 г., подробно описвайки усилията си за изграждане на "нелиберална държава", посвети почти половината от 52-минутното си обръщение на тази тема, като атакува либерализма и свърза "нелибералната политика" с "християнската свобода" и нейната защита.

По думите му християнската свобода е нападана както на вътрешен фронт - либералите, които искат да бъде изоставена християнската култура, така и на външен фронт - миграцията.

"Последицата, ако не целта, на миграцията е, че тя разрушава Европа, каквато я познавахме", каза той.

Според него в следващите 15 години единственият начин за подсилване на Унгария ще бъде да се окаже отпор на "либералния цайтгайст и либералния интернационализъм".

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.