Около 400 са огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

https://mreja.bg/novini/okolo-400-sa-ognishtata-na-afrikanska-chuma-po-svinete-v-rumaniya/87575 Mreja.bg
Около 400 са огнищата на африканска чума по свинете в Румъния


Продължава епидемията от африканска чума по свинете в съседна Румъния, където има поне 400 огнища на заразата. Румънските власти са поискали помощ от Виетнам, където се разработва ваксина, която е тествана и за която се смята, че е ефективна срещу заразата. Експерти обаче са скептични относно твърденията.

Румъния трудно се справя с овладяването на епидемията от африканска чума по свинете. От началото на годината са открити повече от 400 огнища, засегната е половината държава. Евтаназирани са над 400 хиляди прасета, съобщава БНТ.

Въпреки превантивните мерки, които властите са взели през последните години, африканската чума продължава да се разпространява. В Галац и Браила вече почти няма стопанства, които да отглеждат свине.

"Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че животното е болно. Ако има температура, не се храни или не пие вода, значи е заразено", заяви фермер.В района на Браила е въведен 60-дневен срок, в който трябва да бъдат отстреляни всички диви прасета. В акцията ще се включат и граничари от Молдова.

Румънското министерство на земеделието е поискало съдействие от Виетнам, където е разработена експериментална ваксина срещу болестта.

"Свързахме се с колегите от Виетнам, за да поискаме разрешение наши експерти да работят с техния екип. Нуждаем се от ваксината възможно най-скоро", каза министърът на земеделието Петре Деа.

За ваксината, разработена във Виетнамския аграрен институт, беше съобщено, че успешно е преминала първоначални тестове за ефективност.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.