Очаква ли ни тотален локдаун от 15 октомври? (Вижте и прогнозата на проф. Витанов в кои области ще е най-тежко)

https://mreja.bg/novini/ochakva-li-ni-totalen-lokdaun-ot-15-oktomvri-vizhte-i-prognozata-na-prof-vitanov-v-koi-oblasti-shte-e-nay-tezhko/108533 Mreja.bg
Очаква ли ни тотален локдаун от 15 октомври? (Вижте и прогнозата на проф. Витанов в кои области ще е най-тежко)


Математикът проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му развитието е според очакванията. А очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. "За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври", написа той. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията - да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври.

Просто числа за информация:

починали в края на септември - 20882

починали до днес - 21320

починали за октомври 438 (за 5 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Неприятното е, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4.Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отида на ниво 2 - в жълтата. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна. Както и из Родопа планина.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Там Кърджали си стои в оранжевата зона, а четирите области, в които ситуацията се очаква да е най-лоша са Габрово, Перник, Сливен и Монтана. Който живее там, да внимава (ако желае).На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Очаква се обаче да нагазят в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).Базовото репродуктивно число днес е 1.145. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно.
Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври.

До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3.

Виждате, че товя нямя как да стане до 15-ти октомври, нещо повече - първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик) не позволяват на базовото репродуктивно число да се вдигне да 1.3 . Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица.

Постепенно влошаване на ситуацията - да, апокалипсис - не.

Но нека да се разберем за нещо. Хейтъряги, вие сте по дългосрочните прогнози и по прогнозите с числа. Давайте де, защо трябва аз да се намесвам и да успокоявам обстановката.

Отговорът на този въпрос се дава от следният анекдот.

Защо костенурката снася яйца. Отговор - защото може.

Защо Витанов успокоява обстановката. Отговор - защото може да прави и добри дългосрочни прогнози.

А хейтърите могат ли? Теорема на Витанов - хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Следствие - когато Витанов спре да казва дългосрочни прогнози и прогнози с числа, настъпва липса на ориентация и апокалипсиси и невероятни числа почват да летят из публичното пространство.

Тъй, че: тотален локдаун (локдаун за цялата страна) на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, вие го виждате, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.