Обявиха бедствено положение в Добричко заради чумата по свинете

https://mreja.bg/novini/obyaviha-bedstveno-polozhenie-v-dobrichko-zaradi-chumata-po-svinete-2/86423 Mreja.bg
Обявиха бедствено положение в Добричко заради чумата по свинете


Обявиха бедствено положение в Добричка област заради чумата по свинете. Обявената кризисна ситуация е за срок от една седмица заради усложнената епизоотична обстановка в цяла Североизточна България и увеличаващите се регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете. Това съобщават от областната управа, цитирани от БНР и Вести.бг.


Въведен е гратисен период за всички самостоятелни стопанства, който ще продължи до 5 август. Срокът важи за всички стопани, които отглеждат прасета в така наречените "задни дворове". Те разполагат с гратисен период за умъртвят животните и съответно за прибиране на крайния продукт за лична консумация.


Извънредното положение в Добричко включва забрана за свободно събиране на диворастящи видове - трюфели, билки и горски плодове.


Днес министърът на земеделието направи коментар относно мерките, които държавата прилага в борбата с африканската чума. Десислава Танева заяви, че се спазват стриктно мерките, съобразени с европейските правила за справяне със заболяването. 


Пред Нова тв тя заяви, че не се очаква да излязат положителни проби, но въпреки това месеците юни и юли са считани като пикови за заболяването. 


"В петък бе установено огнище на чума в свинеферма. Там ще бъдат унищожени 30 000 животни. Отрасълът е концентриран предимно в тази област. Там бедственото положение ще продължи и през август", заяви министър Танева, допълвайки че страната ни е дванадесета по ред в ЕС по установяване на заразата, но с най-малки щети. 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.