Общинските съветници на Ловеч решиха пешеходният мост над Осъм да е "Богоявленски мост"

https://mreja.bg/novini/obshtinskite-savetnici-na-lovech-reshiha-peshehodniyat-most-nad-osam-da-e-bogoyavlenski-most/86201 Mreja.bg
Общинските съветници на Ловеч решиха пешеходният мост над Осъм да е "Богоявленски мост"


Общинските съветници на Ловеч приеха решението пешеходен мост над река Осъм, който свързва площад "Екзарх Йосиф Първи " с ул. "Васил Левски" да се именува "Богоявленски мост". Това стана с 27 гласа "За", без гласове "Против" и един "Въздържал се".

В предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова се посочва, че по традиция в Ловеч на 6 януари, когато православната църква отбелязва Богоявление, от катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" тръгва литийно шествие до моста и там се извършва ритуално хвърляне на кръста във водите на река Осъм. Считам за естествено продължение и в съответствие с вече утвърдените традиции този мост да се именува "Богоявленски мост", се казва в предложението на кмета.

Получени са и писмени становища във връзка с поканата за общественото обсъждане и изпълнението на Решение № 1013 на Общински съвет - Ловеч от 30 май 2019 г. Това са писмо от Ловчанския митрополит Гавриил и писмо от гражданина Валентин Раевски. Общественото обсъждане бе проведено на 8 юли

След решението на общинските съветници митрополит Гавриил благодари от трибуната на Общинския съвет. Той припомни, че светите братя Кирил и Методий са създали хубавата славянска дума "Богоявление", като са я превели от гръцки.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.