Обръщение на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов

Прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

https://mreja.bg/novini/obrashtenie-na-if-glaven-prokuror-na-republika-balgariya-borislav-sarafov-4/114050 Mreja.bg
Обръщение на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов

Прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

Прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

 

Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност.

 

Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас.

 

В този смисъл очаквам бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите. Крайната ни цел трябва да бъде налагането на справедливи наказания, основани на законовите разпоредби.

 

Още днес с моя заповед възлагам на административните ръководители на апелативните прокуратури да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие – домашно насилие, насилие на пътя, както и на всички прояви на агресия и хулигански прояви, придружени с насилие.

 

При всеки подобен случай, в пълна координация с органите на МВР, наблюдаващите прокурори да предприемат незабавни действия по ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица и определянето на разумни и адекватни мерки за неотклонение, както и да се осигурят навременни действия за защита на пострадалите и на техните близки.

 

Призовавам всички граждани, които са станали свидетели на прояви на насилие или самите те са станали жертва на такова, да се обръщат към органите на прокуратурата и МВР, за да се пристъпи към установяване, задържане и търсене на отговорност от извършителите на престъпните прояви.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.