"Ню Йорк таймс": Македонското правителство е рухнало

https://mreja.bg/novini/nyu-york-tayms-makedonskoto-pravitelstvo-e-ruhnalo/97645 Mreja.bg
"Ню Йорк таймс": Македонското правителство е рухнало


След изявленията на френския президент Еманюел Макрон във връзка с неполучаването от ЕС на дата за присъединителни преговори за Северна Македония един от най-влиятелните американски вестници пише в анализ, че македонското правителство е рухнало, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Правителството на премиера Зоран Заев в Северна Македония е в колапс, процесът на разширяване на ЕС е застрашен, пише авторитетният американски вестник за работата на френския президент и ситуацията в Северна Македония след последната среща на върха на ЕС, отбелязва "Вечер".

Управляващият СДСМ започна да се подготвя за избори, пише МКД, отбелязвйки, че на вчерашното заседание на Централния съвет а СДСМ председателят на партията и премиер Зоран Заев е заявил в очакване на изборите на 12 април, че СДСМ е фаворит според анкетите и партията е готова да влезе в изборния процес. По предложение на Заев Централният съвет единодушно избра Люпчо Николовски за шеф на изборния щаб на СДСМ, пише изданието. Централният съвет на СДСМ задължи заместник-председателката на партията Радмила Шекеринска да координира дейностите около новата изборна програма на партията, предаде БТА.

Абсурдно е да се обсъжда промяна на изборния модел пет месеца преди изборите, заявил депутатът от Демократичния съюз за интеграция Артан Груби, цитиран от "Независен весник". Груби каза, че политическите партии са съгласували промени в изборния закон, в които не се предвижда промяна на изборния модел, пише изданието. Депутатът съобщи, че в неделя ще има среща на политически партии, неправителствени организациии и международни организации и вече е съгласуван текст на проектозакон, който ще включи всички препоръки на наблюдателските мисии на ОССЕ-ОДИЧП от последните три изборни цикъла - президентски, местни и референдум и в това предложение не се обсъжда изборният модел.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.