Няма да има отлагане на сметките за ток, ето защо!

https://mreja.bg/novini/nyama-da-ima-otlagane-na-smetkite-za-tok-eto-zashto/105241 Mreja.bg
Няма да има отлагане на сметките за ток, ето защо!


След въвеждане на извънредното положение заради коронавируса, у нас се чуха мнение, че трябва да се замразят и сметките за електроенергия. Ресорният министър Теменужка Петкова коментира темата в предаването „Плюс – минус“ по Нова Тв.


От думите й стана ясно, че това засега не се предвижда.


„Енергийният сектор е реално свързан с националната сигурност. Твърдо застъпваме зад тезата, че най-добрият вариант е всеки един от нас да търси вариант да плати своята сметка текущо“, коментира Теменужка Петкова.


Тя се аргументира с това, че отлагането на сметките и съответното натрупване би било по-голям дискомфорт на гражданите, особено ако се стигне до удължаване на извънредното положение.


Теменужка Петкова обясни, че усилията на държавата са да се осигури непрекъснатост на доставките. И напомни на гражданите, че сметките могат да се плащат и онлайн.


„Преустановиха се всички планови ремонти. При този тип ремонти се налагат и временни изключвания. В този момент, когато хората са по домовете си, трябва да им осигурим комфорт. Всеки един авариен ремонт ще бъде извършен, но плановите може да се отложат“, каза тя.


Извършва се проверка дали всички държавни институции, телекомуникационни оператори и болници могат да осигурят захранване от два независими източника и един трети собствен генератор. Информацията за готовността на гореизброените ще бъде готова до ден и след това ще се пристъпи към изготвяне на предписания.


Петкова увери, че финансовото състояние на АЕЦ „Белене“, Енергийния системен оператов, „Бургазтрансгаз“ и „Булгаргаз“ е добро и не е необходимост от намеса на държавата. Не се отчита и сериозно намаление на електроенергия, въпреки спада на потреблението от бизнеса.


„Потреблението не е спаднало драстично, може би около 200 мегавата е по-ниско потреблението. Не може да се каже, че са настъпили кой знае какви сътресения“, каза министърът.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.