Някои области са пред сериозно затягане на противоепидемичните мерки

https://mreja.bg/novini/nyakoi-oblasti-sa-pred-seriozno-zatyagane-na-protivoepidemichnite-merki/109147 Mreja.bg
Някои области са пред сериозно затягане на противоепидемичните мерки


Заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти


Някои области в страната са пред сериозно затягане на противоепидемичните мерки.


 


„Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се обсъждат въвеждането на нови мерки”, заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.


 


Финалните решения за това какви точно мерки да бъдат взети ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Националния щаб.


 


„Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа – както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, добави Кунчев. 


За учениците на места се обсъжда се и въвеждането на различни режими на обучение.


 


„Относно мерките в сферата на образованието – там МОН взима конкретните решения. Но според националния план вероятно вече трябва да се въведе обучение на ротационен принцип за учениците след 4 клас”, каза Кунчев. 


 


Той уточни, че идеята е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 да се обучават онлайн цялата следваща седмица до обсъжданата извънредна ваканцията, която вероятно ще стартира от 29 януари и ще продължи до 6 февруари включително.


„Учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7, 10 и 12-и клас пък да продължат да обучават в присъствена форма и през идната седмица.


 


Тези мерки ще важат за София и вероятно в някои от областите с висока заболевамост. В националния план това беше и предвидено-онлайн обучение на ротационен принцип през третия етап на пандемията. Ако се премине в четвъртия етап, такова решение може да се вземе и на национално ниво“ разкри доц. Кунчев.


 


От думите му стана ясно, че заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти.


 


„Мерките за втори и трети етап са ясни, но когато се взема решение за конкретна област или конкретни общини се реагира според реалната ситуация на заболеваемост. В София мерките ще бъдат въведени за третия етап от стратегията. Мерките могат да имат различен характер, в зависимост от спецификите на областта”, каза още той.


 


По темата с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания,  доц. Ангел Кунчев коментира, че у нас това може да стане, когато заболеваемостта спадне и достигнем ваксинационното ниво на Острова.


"За това обаче е необходимо време”, заключи той, пише nova.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.