НСИ съобщи много лоши новини

https://mreja.bg/novini/nsi-saobshti-mnogo-loshi-novini/106084 Mreja.bg
НСИ съобщи много лоши новини


Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1%


От Националния статистически институт (НСИ) съобщиха много лоши новини.


 


От там разкриват, че българинът продължава да ограничава разходите си, при все, че всички магазини и заведения вече са отворени.


 


През месец юни продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия в магазините са били с 27,4% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. 


Търговията на дребно с компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони се е свила с 20,1% на годишна база, пише „Труд“.


 


Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1% спрямо същия месец на миналата година. Това нарежда България на първо място сред страните от ЕС по свиване на продажбите.


 


Най-близо до нас е Малта, където спадът в оборотите е с 8,4%. След това са Люксембург (-7,7%) и Португалия (-6,3%). В повечето страни от ЕС през юни има ръст в търговията на дребно, като средното увеличение за Общността е с 1,3% на годишна база. Най-голям е ръстът в продажбите в Ирландия (+10,2%), Естония (+6,6%) и Дания (+6,5%).


 


Оказва се, че докато в повечето страни от ЕС оборотите нарастват, докато у нас кризата се задълбочава. Общо за страните от ЕС продажбите на дрехи и обувки намаляват с 25,7%, което е близо до спада в България. Но свиването в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони в ЕС е само с 6%, или над три пъти по-малко, отколкото у нас.


 


Свиването на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива в България е с 24,6%, при 12,7% средно за страните от ЕС. Дори при продажбите на храни, напитки и цигари у нас има голям спад - с 20,6%, при увеличение с 0,7% средно за страните от ЕС.


 


Това намаление се дължи на липсата на чужденци в курортите. Ръст в оборота в страната на годишна база има само в онлайн продажбите – с 35,5%, при средно увеличение с 25,4% за ЕС. Все пак има признаци за подобрение на ситуацията в страната. През юни спрямо предходния месец нарастват продажбите на дрехи и обувки (с 60,4%), на компютри и мобилни телефони (+4,9%) и на битова техника и мебели (+4,6%).

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.