Новина от последните минути: И в столицата връщат част от мерките

https://mreja.bg/novini/novina-ot-poslednite-minuti-i-v-stolicata-vrashtat-chast-ot-merkite-2/108573 Mreja.bg
Новина от последните минути: И в столицата връщат част от мерките


Заповедта за затягане на мерките в София е вече факт


Въпреки скока на новорегистрираните случаи на коронавирус Столичната регионална здравна инспекция отлагаше издаването на заповедта за затягане на мерките, но тя вече е факт.


От обявеното в нея става ясно, че се преустановяват всички присъствени груповите извънкласни дейности и занимания. Езиковите и образователните центрове също трябва да преустановят дейността си в присъствена форма, както и занималните и центровете за личностно развитие.


Заповедта предвижда и преминаване на ротационен принцип на обучение при увеличение на заболеваемостта, но това ще се решава от ръководствата на съответните училища.


Всички семинари, изложения и конференции също се забраняват.


Въвеждат се ограничения за културни и развлекателни мероприятия (в това число влизат театри, кина, сценични и музикални изяви). Заповедта предвижда те да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на съответната, както и за настаняване на зрителите най-малко през една седалка, спазване на дистанция от 1.5 м, както и задължително носене на маски за лице.


Изискването за музеите и галериите е на тяхната територия да се допуска не повече от един човек на площ от 8 кв. м. И там е задължително носенето на предпазна маска за лице. 


Спортните мероприятия, както и тези с тренировъчен и състезателен характер, независимо дали са на закрито или на открито, ще се провеждат без публика.


В компаниите работният процес трябва да се организира в дистанционна форма, където дейността позволява това да се случи. 


В противен случай следва прилагането на засилени противоепидемични мерки, които освен включително филтър на служителите, включват дезинфекция и проветряване, както и недопускане на служители или външни лица, които проявяват симптоми на остри респираторни заболявания, пише Марица.бг.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.