Нови измами по родните плажове

https://mreja.bg/novini/novi-izmami-po-rodnite-plazhove/105698 Mreja.bg
Нови измами по родните плажове


Ако продължат в същия дух за голяма част от туристическия бизнес това лято ще бъде последно


Въпреки липсата на чужди туристи и фактът, че сезонът на морето закъснява, малцината престрашили се българи да отидат на плаж вече пропищяха от измами и трикове.


 


В навечерието на заплашения от провал туристически сезон, министърът на туризма Николина Ангелкова обеща, че през това лято чадърите и шезлонгите ще са “безплатни или на символични цени”, пише "Труд".


 


Депутатите гласуваха и текстове, с които задължиха стопаните на ивиците да намалят поне наполовина цените спрямо миналото лято или да предоставят сянката на плажа безплатно. Концесионери и наематели изпратиха в Министерство на туризма своите заявки и се оказа, че само 17 на сто от ивиците трябваше да са безплатни. Ресорният министър Ангелкова дори ги спомена и поименно.


 


Оказа се обаче, че голяма част от стопаните на ивиците вече са предплатили наеми и концесионни такси. Въпреки, че тази година със сигурност приходите им ще са в пъти по-малко, те няма да получат парите си обратно, за да оцелеят. Вместо това държавата ще им опрости таксите за следващата година. В резултат липсата на туристи и приходи накара стопаните на плажовете да се опитат да си избият парите, както обикновено, от невинните туристи.


 


Част от рекламираните като напълно безплатни чадъри на Северния плаж в Бургас се оказаха платени. От туристите първо е поискано да платят 8 лв. за чадър и два шезлонга, а след това “щедро” им поднесли подарък – кафе, което компанията не иска, оплака се потърпевшата Пролет Димитрова. На касовата бележка пък вместо услугата чадър и шезлонг, която трябва да е безплатна, е записано “кафе” на стойност 8 лв.


 


Концесионерът се оправдава, че безплатни чадъри има, но за тези до заведението се плаща. Въпреки, че именно по настояване на стопаните на ивиците и по инициатива на Ангелкова беше приет текст, според който плажните заведения нямат право да продават чадъри и шезлонги срещу консумация. Точно за да не конкурират платилите държавна такса концесионери.


 


Други стопани на плажове проявиха друг тип творчество. На къмпинг “Златна рибка” концесионерът омеша евтините и скъпите чадъри, за да се скрие от проверяващите, като в същото време “натовари” туристите. Просто крайните чадъри се предлагаха на обявената ниска цена, а по-вътрешните в редовете – на двойна.


 


Само преди дни пък “заблуден” служител на плажа в Слънчев бряг взе 64 лв. вместо 32 лв. за два чадъра и 4 шезлонга на туристка, а на касовия бон бе записано “плажни услуги” вместо чадър и шезлонг, за да е по-трудно доказуемо “заблуждението”, както бе наречено действието на служителя от стопанина на плажа.


 


Обичайно Министерство на туризма разбира за измамите от оплаквания на туристите в социалните мрежи. Предполага се, че проверките не са започнали, тъй като сезонът официално стартира на 1 юли. Според представители на хотелиерския бизнес именно неуредиците всяко лято с плажовете, са една от причините българските туристи да отказват да почиват на родното море. И ако това продължи и през това лято, когато и без друго се очаква 70% спад на гостите, за голяма част от туристическия бизнес то ще бъде последно.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.