Нова драма с учениците. Какво следва?

https://mreja.bg/novini/nova-drama-s-uchenicite-kakvo-sledva/109102 Mreja.bg
Нова драма с учениците. Какво следва?


Има вероятност да преминат към онлайн обучение


Учениците бяха вкарани в поредна драма на фона на ръста на заболели от COVID-19 деца и младежи.


 


От Министерство на здравеопазването увериха, че държавата разполага с достатъчен запас от 690 000 теста до пристигането на новите доставки.


Това уверение от здравното министерство бе получено покрай спирането на процедурата по закупуване на щадящи тестове за учениците. Предстои до края на седмицата да бъде публикувана нова покана за закупуване на нужното количество.


 


На фона на това кризисният щаб в Бургас има идея учениците да минат на онлайн обучение предвид големия брой на болни и карантинирани.


Здравните власти подчертаха, че учебните заведения в София ще се затварят последни и ще се отварят първи.


 


Междувременно стана ясно, че една трета от учениците в бургаската Математическа гимназия са под карантина. Според математиците преминаването към онлайн обучение е неизбежно.


 
"Никога до ден-днешен не е имало толкова много едновременно карантинирани паралелки. В момента от 39 паралелки, обучаващи се в гимназията, 13 са карантинирани". Това разкри в ефира на bTV зам.-директор на ППМГ „Акад. Никола Обрешков – Красимира Димитрова,.

Болни преподаватели пък спъват учебния процес във Френската гимназия, защото няма кой да ги замести.   
"Голям проблем са болните учители, които за момента в нашата гимназия са 11 човека. Много е трудно да се намерят колеги, които да заместват тези учители, защото в нашето училище часовете са свързани с френски език, испански език, италиански, с неезикови дисциплини на тези езици", обясни директорът на ПГРЕ „Г.С. Раковски“ – Радостина Георгиева.

Щабът в Бургас предлага преустановяването на присъствените учебни занятия в цялата община да се случи от утре.
„Нямали сме такъв ръст, пак ви казвам, кривата на заболеваемост е вертикална, тя не е стръмна, тя е вертикална", отбеляза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

В София обаче здравните власти настояват дистанционното обучение да е само в краен случай.
„Това, което аз ще предложа, е училищата да се затварят последни и първи се отравят“, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

според математика Лъчезар Томов обаче заради резкия скок в броя на заразените деца ще трябва да се премине към онлайн обучение.„Имахме две години, в които не се инвестира в качествена ваксинация. Родителите не си ваксинират децата, те не се ваксинират, не искат да носят маски. Как да го направим?“, коментира Лъчезар Томов.

В Ямбол разчитат на личния пример за ваксинирането на деца до 11 години. Заради липсата на желаещи и за да разсее страховете на родителите, директорът на РЗИ в града първа ваксинира дъщеря си – 11-годишната Цветелина:

"Родителите нямат достатъчно информация и се страхуват от нежелани реакции, но се надяваме след като имунизираме първите деца и видим, че ваксината се понася леко ще има повече желаещи", каза д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

От РЗИ планират провеждането на разяснителна кампания в училищата, за да може правилната информация да достигне до повече родители, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.