Нов закон забранява десния волан. Глобата е…

https://mreja.bg/novini/nov-zakon-zabranyava-desniya-volan-globata-e/85939 Mreja.bg
Нов закон забранява десния волан. Глобата е…


Проектозаконът предвижда и забрана за внос на коли с десен волан


Основната промяна в новия закон е отпадането на необходимостта да се минава през каналите на КАТ.


 


Идеята е това да се прави от частни фирми. Те ще бъдат натоварени със задачата да следят дали са пренабити номерата на рамата, двигателя, както и дали има изменения в конструкцията на автомобила и следи от манипулации на километража.


 


След минаване през проверката собственикът на колата ще получава час, в който да отиде в КАТ. Той ще може да си получи талоните и регистрационните номера на колата, без да се реди на опашки. Регистрите на Пътна полиция и пунктовете за проверка ще бъдат свързани. 


 


"Преди при поставянето на регистрационните номера се слагаше и пломба. Сега не е така, поради което се обсъжда идеята и сам да можеш да си ги монтираш, обясниха експерти пред "Телеграф".


 


Обсъждането на проект за закон за превозните средства става факт, след като действащият Закон за движение по пътищата взе решение да бъде разделен на три - закон за водачите на МПС, бъдещ закон за движение по пътищата и закон за превозните средства.  Първите два проекта бяха публикувани за обсъждане в началото на годината, докато този, насочен към регистрациите, се забави с 6 месеца.


 


В неговия обхват влиза и дейността на автосервизите. Всеки, извършващ ремонти на автомобили, ще трябва да се регистрира в ДАИ. "Първоначалната идея беше новите автомобили, които влизат в страната да не чакат на опашка в КАТ, а да могат да се дадат на частни фирми. Те трябва да правят тези прегледи – първоначални и идентификация на автомобила.


 


Обикновено те идват без регистрационни номера, а частните фирми няма да могат да издават пълната документация и да дават номер на автомобила. Така че се налага клиентът отново да отиде до КАТ”, обясни автомобилния състезател Румен Дунев по Нова тв.


 


Според него няма автомобил, който да не може да бъде регистриран в страната ни, дори да не е изряден. Проектозаконът предвижда и забрана за внос на коли с десен волан. „Тези автомобили са доказано опасни. Те не са предназначени изцяло за ползване”, категоричен е автомобилният състезател.  Ако работи без нужното удостоверение, го очаква глоба от 1000 до 5000 лв.


 


С хилядарка ще трябва да се бръкнат сервизите за неиздаване на касова бележка или фактура. След ремонт ще трябва да дават гаранция от 6 месеца. Глоби се предвиждат и за граждани, които решат да ремонтират сами автомобилите си. Те ще трябва да платят санкция от 500 лева. Регистър на всички сервизи ще се съхранява в ДАИ. 


 


Проектът на закона обръща внимание и на търговията на авточасти втора употреба. Те трябва да се извършват само от регистрирани търговци. Те също трябва да бъдат вкарани в регистър. Нерегламентираната търговия с части ще се наказва също с глоба от 5000 лв. 

Източник: https:blitz.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.