Николай Младенов е вторият БГ политик в Пандора пейпърс

https://mreja.bg/novini/nikolay-mladenov-e-vtoriyat-bg-politik-v-pandora-peypars/108539 Mreja.bg
Николай Младенов е вторият БГ политик в Пандора пейпърс


Бившият външен министър и високопоставен дипломат от ООН Николай Младенов е вторият българин, чието име изплува от разследването „Пандора пейпърс“, това съобщава БНР.
Фирмата на Николай Младенов се казва Afron Enterprises и е регистрирана на Сейшелските острови. Тя работи от 2013 до 2017 г., когато Младенов е на много висок и отговорен пост в ООН. Той не е регистрирал фирмата си в декларацията, която е длъжен да попълва всяка година като високопоставен служител.

Бившият военен и външен министър Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Николай Младенов, обаче е обяснил, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

Николай Младенов е роден в София през 1972 г. в семейството на служител на Първо главно управление на ДС, който работи като дипломат в арабски страни, сред които и Сирия. Принадлежността на бащата към комунистическите служби винаги е била отричана по-късно от сина, който прави блестяща кариера в СДС и ГЕРБ.

Младенов завършва Английската езикова гимназия в София, а през 1995 г. завършва международни отношения в УНСС. Защитава магистърска степен в Кингс колидж в Лондон.

В периода от 1996 до 1998 г. е програмен директор на Фондация „Отворено общество“. Следва политическа кариера в СДС, където се издига до заместник-председател. Депутат е в 38 Народно събрание.

След напускането на СДС е консултант в Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.

След създаването на ГЕРБ става евродепутат от партията на Бойко Борисов, а две години по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г. е избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Борисов е външен министър. През 2011 г. сключва брак с Гергана Григорова, която от 2014 г. е съветник на вицепремиера Томислав Дончев.

През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През 2015 г. Младенов стана специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и остана на този пост до края на 2020 г., когато се оттегли изненадващо, което остави доста въпросителни у неговите международни партньори. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.