Невиждано повишение на инфлацията

https://mreja.bg/novini/nevizhdano-povishenie-na-inflaciyata/108591 Mreja.bg
Невиждано повишение на инфлацията


Значително ускоряване на инфлацията у нас

С по-бързи темпове от очакваното расте инфлацията в страната ни и това не се отразява никак добре на икономиката ни.


Значително увеличение бележи инфлацията у нас през септември, стигайки до 4,8%. Това се случва на фона на скока в цени на горивата, отчитат данните на Националния статистически институт.


Още миналия месец индексът на потребителските цени беляза ръст с 0,4% спрямо данните от предходния месец и тези за септември през 2020 г. През август тази година повишението на инфлацията бе в размер на 3,7%.


От февруари месец миналата година това е най-високото ниво на годишна база за този показател.


Освен при горивата поскъпване се наблюдава и при някои хранителни продукти. Сред тях са хлябът, млечните продукти, както и част от плодовете и зеленчуците.


Скок има и цените на услугите, свързани с образованието (с 3,7%). Повишението при хранителните продукти и безалкохолните напитки е в размер на 1,2%, а това на алкохолните напитки и тютюневите изделия с  0,4%. Намаление в цените се отчита единствено при дрехите и оборудването, което е в размер на 0,1%.


Спад има и в цените на транспортните услуги, който е в размер на 0,5%. В размер на 4,6% е спадът в цените на услугите, свързани с развлечения и културни дейности, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.