Най-успешният БГ предприемач изоставя блестяща кариера, за да се отдаде на преподавателска дейност

https://mreja.bg/novini/nay-uspeshniyat-bg-predpriemach-izostavya-blestyashta-kariera-za-da-se-otdade-na-prepodavatelska-deynost/104979 Mreja.bg
Най-успешният БГ предприемач изоставя блестяща кариера, за да се отдаде на преподавателска дейност

птимистичната среда за инвестиционния пазар у нас, даваща богати възможности за капиталови вложения.

Още преди да е завършил, използва за начален старт в кариерата си натрупаните познания от следването на международни отношения в престижния SUNY New Paltz, САЩ, както и и бизнес администрация във Fordham University, отново в САЩ. Специализира се като финансов брокер – защото, както обяснява в последствие самият той, най-важните инвестиционни решения, които човек или компания предприема, е не да купи определен финансов инструмент, а да избере правилния брокер. 
Моллов знае отлично, че успешните анализатори и съветници познават в пълни детайли тънкостите в търговията на акции, облигации и ценни книжа, и с това са най-големия гарант за всяко инвестиционно дружество. 

Българската среда обаче се оказва тясна за квалифициран специалист с познанията и уменията на Моллов. Затова пътят му продължава в централата на Oбединените нации в Ню Йорк, където е поканен в стажантската програма на тогавашния лидер на организацията Кофи Анан. 

От 2006 до 2009 г работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM. Безценният опит, натрупан там, по-късно дава своето отражение в пазарните успехи на компаниите, които ръководи. 

Успехът не закъснява – името на Йордан Моллов влиза в историята на родната икономика като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ - първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа. С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов и още двама негови съдружници извеждат „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар. 

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар. 
Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба. Устойчивостта и успехите й са резултат изцяло на професионалните анализаторски умения на Моллов. 

„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите на Уолстрийт изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

С днешна дата той е сред безспорните лидери по финансови консултации и инвестиционно посредничество у нас. И точно в момента, когато е на върха на кариерата си, Йордан Моллов решава взема генералното решение да се оттегли от света на активния бизнес. Защо? За да отдаде цялата си енергия, способности и качества на нова достойна кауза – тази на преподавател в най-елитните родни университети. 

Желанието му е да предаде ценния си опит и знания на новото поколение финансисти, които ще градят икономическото бъдеще на страната ни. Йордан Моллов става преподавател по Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети. 

Немалка част от времето си Йордан Моллов посвещава още и на благотворителна дейност, а компаниите, които до момента ръководи изключително успешно, както и десетките му клиенти, са поверени в ръцете на неговите съдружници.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.