Най-добрият пилот на Украйна загина в битка срещу руските войски

https://mreja.bg/novini/nay-dobriyat-pilot-na-ukrayna-zagina-v-bitka-sreshtu-ruskite-voyski/109251 Mreja.bg
Най-добрият пилот на Украйна загина в битка срещу руските войски


Войната в Украйна продължава да взема жертва, узна Мрежа.


Полковник Александър Оксаченко, най-добрият боен пилот на Украйна, е загинал във въздушен бой, докато е защитавал страната си от руското нашествие. Смъртта му е била геройска, издават запознати, той е привлякъл към себе си варжеската авиация и вражеския огън, за да ги отклони от населените места.


Смъртта му беше потвърдена и от президента Владимир Зеленски, който посмъртно го награди със званието Герой на Украйна. Новината на кончината му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, които засилват допълнително неприязънта към действията на Русия.


Полковник Оскаченко е бил способен да изпълни дори и най-сложните елементи от висшия пилотаж. Зад гърба си той има над 2 000 летателни часа, което го превръща и в най-опитния украйнски леттец.


 Името му беше добре познато и в световен план, благодарение на триумфалните полети, които направи, в рамките на едни от най-престижните международни авиошоута - SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow-2017, Czech International Air Fest.


"Неговият почерк и стил при изпълнение на фигурите от висшия пилотаж сега ги знае цял свят. Полковник Александър Оксанченко по право се смяташе за един от най-добрите пилоти на изтребител. Това го доказват както отзивите на чуждестранните колеги и експерти, така и многобройните награди", пишат авторите на телеграм канала „Оперативен ВСУ“. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.