Наско Ластика: Иво Гела подложи Самоковеца да го убият!

https://mreja.bg/novini/nasko-lastika-ivo-gela-podlozhi-samokoveca-da-go-ubiyat-2/55926 Mreja.bg
Наско Ластика: Иво Гела подложи Самоковеца да го убият!

Атанас Радев, или познат още с прякора си от каратистките години – Наско Ластика, е легендарна фигура във варненския ъндърграунд. Името на бившия национален състезател по бойни спортове се свързва с това на неговия не по-малко известен шурей – дясната ръка на Георги Илиев по Черноморието Иво Иванов-Гела. С висаджийския бос са в конфликт от няколко години, като разривът в отношенията им винаги е бил обвит в мистерия. Безпрецедентно, за пръв път в живота си Наско Ластика нарушава омертата и дава интервю, в което разкрива завесата на подземния свят. Радев избра да се свърже чрез свои близки само и единствено с „ШОУ“, за да разкаже за търканията си с Гела, за общия им бизнес, защо лежи в затвора, защо той бе на мушката на разследващите във връзка с убийството на музикалния продуцент Добри Добрев – Дебелия и междувременно хвърля светлина върху няколко неразкрити похищения и убийства.- В предния брой на „ШОУ“ започна да разказваш за Добри Дебелия и това, че според теб не ти, а Иво Гела имал касация... Службите обаче бързо изнесоха информация, че ти си физическият извършител, но пък после след две години мълчание ти свалиха обвиненията…

- По въпросното дело за убийство искам да ме слушаш добре. На 6 юни 2011 година ме задържат и след три години ми прекратяват делото, защото срокът да го внесат в съда вече изтичаше, а те не можеха, защото нямаха нищо!


- Как всъщност те задържаха теб? Излезе информация, че на летището в Барселона, когато си посрещал жена си с детето…

- В общи линии е близо до истината. Тя е на летището, хваща такси, а аз ги чакам в едно селце на 15 минути път, пред един хотел. Слизат с детето и аз отивам да го взема. 6-7 цивилни полицаи ме заобграждат, докато го държа.


Още на същата вечер установяват кой съм и с една камионетка ме карат в затвора в Мадрид. И започва обясняване, че нямам нищо общо с това – случаят в Слънчев бряг, защото за него ме бяха обявили за издирване. После идва и втората бюлетина – тази за убийството на Добри. И аз пак им казвам същото: зет ми е шеф на мафията, краде ми бизнеса, заплашва ме да ме убиват, аз дойдох да живея тук, защото България е мафиотска държава, не ме връщайте, защото имам сериозни притеснения за живота си. На заседанието по искането за екстрадиция по случая с убийството на Добри, му казах на съдията: „Господин съдия, ще ви кажа адреси, на които съм живял, и имена на хора, с които съм бил. Моля да ми дадете два месеца да ви докажа, че не съм аз!“. Но имало спогодба за моментална екстрадиция. А аз можех да им докажа, че не съм бил на територията на България. При това - много лесно. Имам два телефона, с които ме задържат. Елементарна проверка да бяха направили, щяха да установят, че са ползвани на територията на Испания.


- Стига да са били ползвани от теб…

- Е, от кого да са ползвани?! Мен ме задържат с двата телефона. Ами добре - живял съм с хора в еди си коя къща, имам комшии. Освен това мога да им кажа в кои магазини пазаря, в кои молове ходя.


Нали има камери?! Проверяват се записите и всичко свършва!


Ако ми бяха дали възможност, щяха да разберат и да ме пуснат. Защото българските власти лъжат! Това обвинение в убийство е смешна история! Бил казал някой, че Добри Дебелия бил видял мен. Ами, само това, ако вземем - то се вижда от експертизата – двама души с две различни оръжия, а убийството е извършено в гръб. И без да разбираш много, ти става ясно, че няма как да е видял извършителите…


- Не разбирам обаче какъв би бил мотивът на Иво Гела да иска да бъде ликвидиран Добри Дебелия, който е негов човек?!

- Мотивът е следният. Добри Дебелия му знае тайните, но решава да напусне работа и започва да се омесва с нови хора. Вече не е под неговия контрол, не слуша, не изпълнява. Той беше така: ела тука, моето момче, отиваш там и псуваш, отиваш там и се правиш на мутра, отиваш там и си любезен… Той беше едно добро момче, един изпълнителен дебеланко. Какво ще промени, като го няма него? Имаше 5 костюма, момчето, и живееше във „Владиславово“. Защо му е на някой да го отстранява, да го убива? Кой има интерес, ако го няма Добри? Ами аз ти казвам – Иво Гела има интерес да го няма! Аз, да ти кажа, Добри го бях „пробил” - да идва да става свидетел по моето дело. Чрез друг човек разбрах, че е напуснал, даже се зачудих, защото беше зависим от заплатата си. И чрез друг човек опитах да го „пробия” да свидетелства, но този, който трябваше да говори с него, си изключи телефона и се направи на умряло куче. И не знам дали са говорили. Аз моите разговори ги водих от чужбина.


- Казват, че имало данни, че по това време си бил в България. Защото си бил забелязан преди 10-ина – 15 дни…

- Веднага ти казвам как е спретнато всичко! Иво Иванов-Гела, с неговите много близки контакти с полицията, праща за свидетели трима души. И нека само да ти обясня кои са основните свидетели по делото: Вальо Бандита, Шванца и Добчо Боксьора. Първият е шеф на наркотиците и ку*вите; другият се занимава с всякакви неща, включително и нередовни коли и наркотиците; третият е по отвличанията, пребиванията и мокрите поръчки. Всички са при него. Казват: „2010 година имаше един скандал, Добри беше много уплашен. Отидохме на мивката да му потърсим сметка, Наско запали колата и замина“. И аз викам на следователя: „Забелязваш ли, че в конфликти не влизам?“. Аз с Добри нямам какво да деля. Ако имам нещо с някого, на шофьора му ли ще търся сметка?


А човекът, който казва, че ме е видял на 26 април, като случката е на 9 май, е защитен свидетел номер 13. Според мен е един Гришата, дето Гела все го праща. Ако трябва да говори с някого по телефона – него праща с един телефон. Но за него не съм сигурен, че е свидетел… Те по този начин искат да си вържат, че съм в страната. Само че аз мога да ги засипя с доказателства, че не съм бил. Не съм мърдал от Испания!


После пък почнаха преговори, Гела каза, че бил сгрешил, бил направил това нещо под въздействието на наркотиците… Така че аз си давам сметка, че човекът говори едно, но прави друго. Който каквото и да ти приказва, аз ти казвам, че на мен ми откраднаха над 1 милион евро! Лично Иво Гела с помощта на Ангел Дерменджиев. Защото Ангел, ако искаше, можеше да ми върне парите. Доколкото знам, там са се разписвали едни документи и Иво Гела е взел всичките пари с горниците. Тези, които по 300 000 договорени ги е взел и е излязъл от съдружието на Ангел. Това можеш да го напишеш, ама съвсем спокойно. Подписвам се. Главният прокурор, който иска да идва да говори с мен…


- А защо не се разбра с Ангел Дерменджиев?


- Гела го държи за топките


2002 година Ангел си поръча партньора да го „прасне”. Иво Гела го организира и един грузинец - Костя (Константин Коприешвили, спряган за изпълнител на няколко поръчкови екзекуции – б. а.) е изпълнителят на убийството. А организатор е Иво Гела. Затова също се подписвам пред всички съдилища! Става дума за Каро Акопович. Имаха общ бизнес с горивата и дискотеките с Ангел. И той го „праска”, после по малко му взема партньорствата във фирмите, изтиква жена му, и така… И оттам се сближават двамата с Гела. Ангел го включва в някои работи, и така... Ние започнахме да му помагаме да си вземе завода, защото тръгнаха да се намесват едни хора, които щяха да му го вземат. Хората се съобразиха и му оставиха договор за концесия.


- Кои са тези, които са искали да вземат завода?

- Не ми се влиза в подробности там. В София стоят нещата с боклука, нямаше да го оставят Ангелчо току-така. Но не искам да споменавам хора, не съм видял лошо от тях. А и това са отношения между Ангел и тях. Ние с Гела по някакъв начин си отстоявахме интереса, защото имахме партньорство. Тази фирма, с която Ангел трябваше да ни включи, е на Иво Гела. Ама ние нали сме едно семейство - не очаквах мръсотии. Но в крайна сметка се оказа, че той през цялото време ме е дърпал… И сега напълно невинни хора държат в затвора! Осъдиха ни за отвличане на две или повече лица с користна цел. Единият бил карал колата, другият пазел, а третият давал наставленията. Интересното е обаче, че няма подаден граждански иск, защото не могат да докажат сумата с документи. Съдията ги пита: „Ще подавате ли граждански иск?“. Те казват: „Не“. И той на пет пъти: „Е, как не?! Нали има толкова пари, които ги няма?!“. „Ами не искаме…“ Според теб


кой е този човек, който няма да си иска парите?...


- Ами ако е много уплашен…

- А, да е уплашен!? Ами да питам тогава, защо този „уплашеният“ идва в съда, сочи ме с пръст и казва: „Осъдете го този, той е от подземния свят, много е страшен! Той е звяр!”?!... Това са му показанията на главния свидетел. Ти щом си решил да идентифицираш този човек, ти ще си искаш и парите. Защо не ги искаш? Ами защото няма такова нещо, каквото го твърдят! Просто Иво Гела иска да лежа в затвора и да не излизам. Целта е да бъда ограбен и отстранен. Лошото е, че държат и другите две момчета невинни в затвора. Те едното го задържат в друг град и му казват: „Ние знаем, че това нещо, което се говори, е много афиф работата. Обаче целта е Атанас Радев“.


Става дума за Христин Хаджиколев. Казват му: „Свидетелствай и те пускаме веднага!“. Другото момче е един приятел от детските ми години. Той пък изобщо идея няма за какво става дума! Момчето имаше тежки случаи по време на групировките - бяха пратили да го заплашват, слагали пистолети на корема на жена му. И той взел, че опаткал единия. Оттам после други работи… Както и да е… Има тежко минало. Но нас ни крадяха в дискотеката, бях хващал на няколко пъти, а за него знам, че е честно момче. И реших да му ударя едно рамо – да го предложа за управител. Иво Гела го провери като данни и вика: „Той много опасен ще дойде тоя – има две убийства…“. Аз викам: „Каквото е правил, в миналото е. Сега му подавам ръка за нормален бизнес“. И Гела вика: „Запознай го с мене, той не е за управител, той е за други неща“. За какви неща, викам?… Иначе мен ме изкарват килър…


А това, че ме спрягали и за Мишо Чешкия, освен за Добри Дебелия, какво да ти кажа… Аз какво имам да деля с Мишо?! Те службите много добре знаят кой го уби Мишо, но не искат да ги хванат…


- Кои?

- Ами грузинците, пак този грузински наркоман Костя. Службите го използваха. Казвам ти го в прав текст.


Този грузинец е убил и Макарона


(шефа на "Унисон" Емил Димитров-Макарона), той е физическият убиец на Каро Акопович, както и на Мишо Чешкия. Има и доста други, за които се говори. Поръчката на Макарона идва от София, но пак Гела е организирал хората. Там е висаджийска история, Мето Илиенски стои зад нея. Може и над него да има някой… А Мишо го ликвидираха заради дрогата. Иво Гела го „оправи” и него. Няколко групи наема да го стрелят, докато накрая го опаткват. Мен вярно ме задърпаха за Мишо Чешкия, но тогава им казах: „Много добре знаете кой има проблеми с Мишо Чешкия. Аз с дрога не съм се занимавал никога, нямам какво да деля с него“. Абе, той лично Иво ми се е хвалил за Мишо Чешкия! Опаткват го, задържат ме мен за 24 часа като грешна следа, и в това време убийците вече са зад граница. А за мен остава черното петно. Аз даже съм имал скандал с Гела за тези неща, а той ми вика: „Какво ти пука, че са те задържали? Нали нямаш нищо общо?!“. И се смее. Той в деня на убийството ми звънна и вика: „Този път го приключих“. „Кой, бе?“. „Е, нали знаеш – оня, дето много се правеше, дето щял да ми взема бизнеса…“. Мишо Чешкия имаше претенции към наркотиците. Ето това е проблемът.


- А Иво Гела се е занимавал с наркотици, така ли?

- А, добър ден! Той сега `щото не се занимава!…


- Неговото име се е чувало във всякакви насоки, но няма грам нищо насреща и ти го знаеш!

- Е, нали така искат службите - да си го държат чист като момина сълза този боклук!

Ами Рубин Коцев кой го отвлече мислиш? Да не продължавам да ти ги изброявам…


- Е, там обвиняем беше Антонио Тунджев…

- Тунджев на кого изпълнява, кой му казва какво да прави?! Въпросният, същият човек! Рубин Коцев не казва ли, че е хвърлил една чанта пари? А насреща са го държали на чай. Гела се бъзикаше, че човекът искал от време на време да му оставят и по някоя бисквитка, защото били много вкусни…


Ами има едни отвличания в Добрич - на Данчо Поничката сина. Кой според теб го отвлече? Ами пак въпросният Иво Гела! Синът на онази гледачка също. Вальо Бандита ги организира къде да ги държат.


А Дончо от Добрич, пазач на сина на Поничката, дето през 2009 година го убиха?! Пак е тяхна работа! Тези неща откъде мислиш, че ги знам? Ами от първоизточника! Като има банкети, като се напият, като се надрусат, те си споделят за тези отвличания. Иво Гела ходи, ръкомаха, говори. Той и мене се е опитвал да ме вкара в тези неща. Говори ми за бригади. Какви бригади, викам, аз в най-лайняните години се опазих от тези глупости!… Аз на практика се бях подготвил да живея в чужбина, защото този човек, като почне някого, не го оставя. Значи, искам да ти кажа, че Мишо Чешкия, като го почнаха, и докато не го убиха, не го оставиха…

Ами убийството на Жоро Каратиста през 2001 година?! Там всички тези стрелби са свързани с Иво Гела.


- Какво общо има убийството на Жоро Каратиста?

- Е, как какво общо има? Пак е за същите неща! Жоро Каратиста с какво се занимаваше? Мишо кой пазар тръгна да завладява? Който тръгне да предявява претенции към тези неща, му се случва случка. Иво Гела пие и се друса 5 дена и започва да разправя на най-близкия си кръг как килърът прекрачил, как го застрелял…


- Ти си ги чувал тези неща?!

- Аз не съм чувал, аз ти казвам, че съм очевидец! Тези „Килърите“-милърите, са детска градина в сравнение с Иво Гела!


- Добре, колко убийства според теб е организирал?

- 5-6, има и други. Може би има и други, които не са за коментиране. Ако компетентните власти обърнат внимание, тогава може. Обаче не искат… Добре,


кой заведе Косьо Самоковеца да го убият в Амстердам?


Това казах ли ти го? Ами Косьо Самоковеца в Амстердам да го убият го заведе Иво Гела!


- Айде, бе?!

- Айде-не айде, ето, казвам ти - Иво Гела го подложи!


- В какъв смисъл?

- Завел го е там и е издал информация в кой хотел постъпват. Откъде го знаят Косьо в кой хотел отива? Косьо има ли някаква далавера да казва на Сульо и на Пульо къде е? То Иво Гела го има в показанията на Цеци Красимирова - че е бил в хотела с приятелката си. В хотел „Краснополски“ в центъра на Амстердам заедно отиват Цеци Красимирова с Косьо Самоковеца и Иво Гела с Росица Желязкова, по него време. Мога да ти се подпиша под това. И после набедиха едни сливенски, които въобще не знам дали са наясно за какво става въпрос…


- Е, какъв е мотивът на Иво Гела да подлага Косьо Самоковеца?

- Мотивът му? Ами примерно „Интерпетролиум“, г-н Маджо, г-н Стоил Славов. Договори, зареждане на горива, дрога, осигуряване на пратки…


- Вършил е услуга на тях, един вид? Това ли искаш да ми кажеш?

- Ами да, баш на тях. Онзи, швейцарският, пак стои зад цялата работа. Вземи да четеш показанията и ще видиш дали съм информиран, или говоря празни приказки. Иво защо никой не го извика да го разпита за нещо? Ти как мислиш?


- Нямам представа…

- По онова време шеф на отдел „Убийства“ е Иван Иванов. Не знам… Дали няма топла връзка?…


- Според теб е имало чадър тогава?

- То сега продължава да има. В тази държава си вървят едни процеси, които са от години и не се променят. Това, което се пише - че има хора в сянка, това е точно така. Константин Димитров, както са първи приятели с Иво Гела, те бяха много гъсти – почивки, напред-назад, и на финала какво стана… По думите на Иво Гела Косьо Самоковеца е щял да замине не на 100, ами на 1 милион и 100 процента.


Две различни групи са го чакали


Ако не са го ударили едните, щели са да го ударят другите. Това го знам лично от него. Значи, аз това нещо по някакъв повод го научавам и тука, като станаха нашите скандали, съм си давал сметка с какъв човек си имам работа и какво ме чака. Аз затова и заминах…


- Но нали Иво Гела е бил висаджия, дясната ръка на Жоро Илиев по Черноморието?...

- И в същото време имаше постоянни срещи със Стоил Славов, даже бяха направили фирма на петрол. Както беше висаджия, така работеше и със сикаджиите. Хермафродит. Работи с всички, където види пари. И е безскрупулен. Не го интересува откъде и как ще изкара пари. Няма чест, няма достойнство. И с Поли Пантев имаше доста чести срещи. Въобще – нещата не са черно-бели. Доста пъстри са. Човекът играе на всякакви фронтове…


- Говориш за доста сериозни неща, не се ли притесняваш?

- От какво да се притеснявам?! Слагам им го в човката честно на тези всичките заедно! Те, ако ми застанат пред очите, ще ги смачкам от бой! Такива унижения ще претърпят, каквито аз сега претърпявам – да лежа невинен толкова време! Знаеш ли колко ми дреме за тези парцали какво ще излиза? Аз за тези боклуци 2 години слушах, нали сме роднини, всичко да остане в семейството… Е, да, ама той ме вкара в затвора и не ме вади, бе, човек! Да ме беше изкарал, аз нямаше да си отворя устата за нищо. Ти ме държиш в затвора, аз какво да правя? Аз може два дена да живея, ако излязат тези неща и ако тръгне разследване –


те ще се мъчат и да ме трепят


Какво мислиш, че не съм наясно ли? Ама не ми пука, бе, човек - аз съм се прежалил. Няма да живея като някоя мърша цял живот! По-добре 5 дена навън с вдигната глава, отколкото цял живот тука като мърша!


Едно интервю на Орлин ФИЛИПОВСКИ


Източник: Bradva.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.