Нашенците намериха слабото място на QR кодовете, които са „входен билет“ за Гърция

https://mreja.bg/novini/nashencite-nameriha-slaboto-myasto-na-qr-kodovete-koito-sa-vhoden-bilet-za-garciya/106025 Mreja.bg
Нашенците намериха слабото място на QR кодовете, които са „входен билет“ за Гърция


Страната затяга още повече положението от днес


Нашенските туристи успяха да прецакат системата с QR кодовете на Гърция, отбелязва на страниците си "Телеграф".


 


На ГКПП „Кулата“ вече се правят повторни тестове на част от пътуващите.


Това дали да им бъде направен повторен тест за коронавирус, се определя от номера на кода. Ако той започва с 13, е почти сигурно, че властите ще направят нов PCR на границата. Ако обаче започва с 23, е по-вероятно само да проверят наличните документи и да пуснат туристите.


 


Ето защо нашенци подават десетки заявления за пътуване, докато не получат QR, започващ със заветното 23. Според досега действащите правила всички българи, които не влизат в Гърция по съществени причини като здраве, работа или семейство, а отиват на почивка, трябва да предоставят сертификат за отрицателен PCR тест. Той трябва да бъде направен задължително 72 часа преди пътуването.


 


Освен това туристите попълват и т.нар. PLF електронен формуляр за локализация. Именно след него софтуер генерира въпросния QR код. Оказва се обаче, че много българи попълват формуляра по няколко пъти. За това разказват запознати в социалната мрежа.


 


"На гърците им е направило впечатление, че се е повишил броят на заявените декларации, а реално преминаващите са по-малко. Снощи са хванали българин, който е пуснал повече от 20 декларации, докато получи такава с код 23.


Очакват се промени в системата, за да може като се сканира кодът с четеца, да става видимо, ако пътникът има пусната повече от една декларация", пише жена в една от групите за пътуване.


 


Междувременно от днес влиза в сила и ново изискване – влизащите в Гърция и по въздух ще трябва да имат сертификат за PCR тест, а също и QR код. Както на границата, така и на летището, туристите ще бъдат проверявани. Гръцките власти уточняват, че предвиждат 2 дни гратисен период.


 


Днес и утре пътниците, които не са имали време да се тестват, ще бъдат изследвани при пристигането. От четвъртък обаче, изключения няма да бъдат допуснати и всеки турист задължително ще трябва да представя документ на английски език, който съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта.


 


Самото изследване пък трябва да е направено в акредитирана лаборатория. Гръцките власти ще следят под лупа за фалшификации, тъй като на ГКПП „Кулата“ вече са хванати подправени тестове. Медиите в южната ни съседка още преди седмици съобщиха, че на границата се продават фалшиви отрицателни резултати.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.