Напусна ни известният анатом проф. Васил Василев

https://mreja.bg/novini/napusna-ni-izvestniyat-anatom-prof-vasil-vasilev-2/106124 Mreja.bg
Напусна ни известният анатом проф. Васил Василев


На 92 години почина известният български анатом проф. Васил Асенов Василев, бивш ректор на Медицинска Академия София, почетен председател на германското и българското анатомични дружества, дългогодишен ръководител на катедрата по Анатомия на МА София и учител на поколения лекари.


„Лекциите му бяха изпълнен не само с анатомия, но и с хумор, затова много поколения лекари го помнят и като Васко Матката... Неуморен до последния си дъх, седеше на бюрото си пред компютъра и пишеше поредната статия”, спомня си синът му д-р Иван Василева в социалните мрежи.


Проф. Василев завършва с отличие Медицинския Факултет и през 1953 година и става асистент в Катедрата по Анатомия. Специализира в Анатомичния институт на Университета във Вюрцбург, Германия, където защитава докторска дисертация. Има специалност по Ортопедия и травматология и последователно става асистент, доцент, професор и ръководител на катедра. Автор е на над 400 научни публикации и доклади в международни и български списания и конгреси, учебници и помагала по анатомия.


През 2001 година проф. Василев става ректор на Висшия медицински институт. Отново в същата година се превръща и във втория българин след професор Димитър Каданов, който е Почетен член на най-голямото европейско анатомично дружество „Anatomische Gesellschaft“.


Поклонението ще се състои в храма Света София на 23 август от 17 часа.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.