Над 15 000 нередовни мигранти са били изгонени от Истанбул

https://mreja.bg/novini/nad-15-000-neredovni-migranti-sa-bili-izgoneni-ot-istanbul/86926 Mreja.bg
Над 15 000 нередовни мигранти са били изгонени от Истанбул


Истанбулското валйство посочи днес, че над 15 000 нередовни мигранти, включително сирийци, са били изгонени от града за по-малко от три седмици в рамките на правителствен план за тяхното преместване, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Сред отстранените от Истанбул мигранти са 2 630 нерегистрирани сирийски мигранти, които са изпратени в бежански лагери извън града, се посочва в сайта на истанбулското валийство.

Останалите мигранти са били преместени в други градове в очакване на депортиране.

Турските власти засилаха в последно време усилията срещу нередовните мигранти в Истанбул, припомня агенцията.

Турция се намира във финансова криза от миналата година и недоволството спрямо сиирйските бежанци нараства. Миналия месец турските медии съобщиха за стълкновения между сирийци и турци в Истанбул.

Сирийските бежанци се намират под временна закрила в Турция, но турските власти засилват мерките за сигурност спрямо тях.

Миналата седмица истанбулското валийство даде срок до 20 август нелегално пребиваващите в Истанбул сирийци бежанци да напуснат града или да бъдат изпратени обратно в градовете, където са регистрирани първоначално.

Турски медии съобщиха, че някои сирийци се депортират, което породи страхове сред сирийската общност в Турция. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отхвърли тези информации миналата седмица.

В Турция живеят 4 милиона бежанци, включително 3,6 милиона бежанци от Сирия.

Над половин милион сирийци са регистрирани в Истанбул, но се смята, че още 300 000 сирийски бежанци, регистрирани на други места, живеят в града.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.