Национална детска болница няма да има – ето защо (ЦЕЛИЯТ ДОКУМЕНТ)

https://mreja.bg/novini/nacionalna-detska-bolnica-nyama-da-ima-eto-zashto-celiyat-dokument-2/133419 Mreja.bg
Национална детска болница няма да има – ето защо (ЦЕЛИЯТ ДОКУМЕНТ)

Национална детска болница в София няма да има. Поне не на този терен, определен вече от Министерския съвет. За да се осъществи най-сетне строежът, е нужен втори имот, съседен на отпуснатия вече в Решение №868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022, който се пада в района на Университетска специализирана болница по ортопедия „Проф. Бойко Бойчев” в кв. „Горна баня” и е с площ 12 770 кв. м.

Това научихме от писмо на здравния министър Галя Кондева-Мънкова до МРРБ министъра Виолета Коритарова-Касабова, в което се иска отчуждаване на терен, съседен на вече определения за детска болница. Бе публикуван пълният документ, за да е ясно какво се случва с така нужното медицинско заведение.

Регионалният министър обаче отговаря, че не са налице законови предпоставки за отчуждително производство, т.е., болница на това място в „Горна баня” няма да има.

През март 2024 г. тогавашният министър на здравеопазването Христо Хинков поиска от МРРБ да отчужди имот с площ 12 770 кв.м заедно с изградената на терена сграда, намиращ се на бул. „Никола Петков” 56 в „Овча купел”, т.е., в района на прословутата ортопедия в „Горна баня”.

Именно този терен беше избран за строеж на Националната детска болница. Припомняме, че с решение 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022г. този проект беше определен като обект от национално значение.

С писмото от 26 април 2024г. до новия министър на здравеопазването Галя Кондева-Мънкова МРРБ пояснява, че още преди година – на 22.05.2023г., тогавашният министър Иван Шишков със заповед одобрява проект за подробен устройствен план –изменение на план за регулация и застрояване, на девет имота в същия район, предназначени за болничен комплекс, за републикански център по протезиране, възстановителна хирургия и производство на протези и др.

Строежът на Националната детска болница изисква отчуждаване на съседен терен, за което, обаче, няма налице законови предпоставки, четем в писмото на МРРБ до Здравното министерство.

Само преди седмица – на 30 април, Министерският съвет одобри създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, София, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.

Съгласно представената проектна документация инвеститорът „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД има намерение да създаде лечебно заведение за болнична помощ „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, което ще осъществява на територията на София.

Лечебната дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18 годишна възраст, посочват от правителствената пресслужба.

Проектът е от 2022 година, но беше поставен на пауза от Министерство на здравеопазването. Тогава идеята за частна детска болница раздели на две обществеността.

Според разглежданите документи, настоящият проект има за основна цел предоставяне на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията, посочват от МС.

Инвеститорът има готовност за изграждане на многопрофилната болница в срок до 48 месеца от решението на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебното заведение за болнична помощ.

За построяването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ инвеститорът разполага с достъпен имот на комуникативно място. Около имота е налице добре планирана и изградена инфраструктура, която отговаря на нуждите на увеличения трафик. Предвижданата инвестиция за изграждане на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз““ е в размер на 120 млн. лева. Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

С оглед на представената по законосъобразния ред информация, Министерски съвет реши да одобри създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, София.

Съгласно нормативните изисквания, с решението е определен срок от четиридесет и осем месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

Както вече стана ясно, всичко това са само добри пожелания, защото Национална детска болница поне засега няма да има.

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.