Министерството на финансите призна за задаващ се ад

https://mreja.bg/novini/ministerstvoto-na-finansite-prizna-za-zadavasht-se-ad/108543 Mreja.bg
Министерството на финансите призна за задаващ се ад


Очаква се забавяне в нарастването на доходите


Дори Министерството на финансите призна, че се задава истински ад.


 


Финансовото министерство ревизира есенната си прогноза за развитие на икономиката. Според новите изчисления реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне до 4%, а през следващата година ще гони 5 на сто с прогноза от 4,9%.Основната причина за ускоряване на икономическия растеж ще са инвестициите, както и стабилизирането на частния сектор след ковид кризата.


Същевременно обаче се очаква забавяне в нарастването на доходите, което ще намали и темпа на потребление от страна на домакинствата, показват данните на Министерството на финансите.

Средногодишният брой на заетите ще остане почти на нивото от предходната година – с увеличение от 0,1%. Очаква се обаче този показател значително да се подобри през следващите три години.


Министерството е ревизирало и прогнозата си за поскъпване на петрола и неенергийните суровини до края на годината.

Цените им ще нарастват с повече от очакваното през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските страни ще продължи да се ускорява като инфлацията в края на годината ще достигне до 3,8%.

Отделно се засилва и риска от още по-голямо повишаване на международните цени на суровините и стоките.


Прогнозата за кредитите за 2021 г. е ревизирана възходящо (спрямо пролетната). Годишното нарастване на вземанията от предприятия се прогнозира да бъде около 4.1%, а на вземанията от домакинствата – 10.3%.

Кредитът за нефинансови предприятия ще се ускори в периода 2022–2023 г., в синхрон с възстановяването на частните инвестиции.


Представената прогноза е зависима от развитието на епидемичната обстановка както в страната, така и в световен план, обясняват от Министерството на икономиката.

Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката, пише blitz.bg.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.