Министър Красимир Вълчев посочи кои ученици могат да НЕ носят маски

https://mreja.bg/novini/ministar-krasimir-valchev-posochi-koi-uchenici-mogat-da-ne-nosyat-maski/106284 Mreja.bg
Министър Красимир Вълчев посочи кои ученици могат да НЕ носят маски


По време на грипните епидемии отново ще се преминава на онлайн уроци


Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че учениците с астма могат да НЕ носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи.


 


За целта те трябва имат удостоверение от личния лекар, обясни в телевизионно интервю Красимир Вълчев и допълни, че трябва да прекарват по-малко време в общите помещения.


 


„Когато някой ученик не носи маска най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор с неговите родители. Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам.”, каза Вълчев.


 


Той допълни, че са препоръчали деца да прекарват повече време навън. По думите на министъра следващите 12 месеца да се живее в условия на продължаваща пандемия.


„Децата не могат да останат още много месеци вкъщи. За съжаление ще има ситуации, при които цели паралелки, училища, общини или области ще учат в електронна среда.”, каза Вълчев.


 


„Това ще се случва при влошаване на епидемиологичната ситуация и достигане на праговите стойности, над които ще се преминава на дистанционно обучение. Те ще бъдат по-високи от тези, които имаме в момента, като предстои здравният министър да ги определи. По време на грипните епидемии отново ще се превключва на онлайн уроци“, посочи той.


 


Вълчев прогнозира, че очаква това да се случи през януари-февруари. За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат закупени 800 000 устройства. Предвижда се да има оборотни устройва в училища, които да бъдат раздавани на децата при необходимост.


 


Школата могат да си помагат взаимно, ако едното има повече таблети или лаптопи. Вълчев допълни, че не се предвиждат намалени часове, а повече компенсаторни мерки, ако учениците отсъстват няколко дни или са избрали да останат вкъщи.


 


Сред предизвикателствата пред МОН тази година ще е и осигуряването на резервни учители при случай на коронавирус. Вълчев обясни, че банката с педагози, които ще заместват, тази година е разширена. За целта са поканени студенти и хора без педагогическо образование да се включат като заместващи учители.


 


Просветният министър посочи, че изолаторите, в които ще се отделят учениците със симптоми, могат да бъдат част от някое помещение или пък децата да изчакват в двора.


Задължително е училищата да имат вода и сапун. Част от мерките е да се уведомят родителите.


 


Според образователния министър голяма част от родителските срещи се провеждат след старта на новата учебна година. Затова от МОН ще препоръчат на директорите да ги направят преди това. На 15-и всички ще присъстват в училищата, но от МОН са препоръчали в тържествата да се включат само първи, пети и осми клас, когато има голям брой ученици. Възможни са и мини-тържества в класните стаи.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.