Министър Данаил Кирилов разкри кои мерки отпадат от 13 май

https://mreja.bg/novini/ministar-danail-kirilov-razkri-koi-merki-otpadat-ot-13-may/105441 Mreja.bg
Министър Данаил Кирилов разкри кои мерки отпадат от 13 май


Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени по-дълги срокове


Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви кои мерки отпадат от 13 май.


 


„Предвидени са редица изменения и конкретизация на действащите норми, които са в т.нар социален пакет за защита“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов на извънредния брифинг в Министерски съвет.


 


„Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени срокове, които са по-дълги. Някои продължават до края на годината, а други до 30 септември”, уточни той.


 


„В края на 4-и и 10-и клас няма да се провежда национално външно оценяване за установяване на степента на постигане на компетентностите на съответния етап”, каза Кирилов.


 


„По решение на министъра на образованието на науката тази степен може да се установи в началото на следващата учебна 2020-2021 година”, добави той.  


 


„Потвърждаваме много от мерките, свързани с държавната собственост. Има нови мерки по отношение на пречистването на водоизточниците. Има мерки за осигуряване на електроподаването на лечебните заведения”, каза Кирилов.


 


„По отношение на спирането на процесуалните и давностни срокове – не сме предвидили тяхното продължаване. След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват. Това означава да се възобнови разглеждането не само на спешни наказателни дела, но и на общите производства”, поясни той.


 


„Единствените ограничения, които частично ще останат са в областта на дейността на ЧСИ-тата, които няма да могат да налагат запори, както и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения”, заяви Кирилов.


 


„По отношение на действията на нотариусите – дейността им се възобновява в пълен обем”, уточни той. Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така, някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи още Кирилов.


 


Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков каза, че тепърва предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения.


 


Желязков обобщи:


„На 13-и май извънредното положение отпада поради изтичането на срока, за който е обявено. Приетият днес проектозакон не обхваща всички случаи за уреждане на преодоляването на последиците от пандемията. Това е рамка за връщането на нормалността в икономическия, политическия и стопанския оборот на страната”.  


„Ограничителните мерки се концентрират само и единствено при функциите на министъра на здравеопазването”, поясни той.


 


„Мерките не налагат извънредност на законодателството и нарочни промени в закона, който действа и към момента. Не търсете всички решения в измененията на закона. Ние сега се опитваме с предложението, и надявам се ще го постигнем, да създадем необходимите предпоставки за работата и регулирането на обществените отношения от гледна точка на противоепидемични мерки”, каза Желязков.


 


„Законопроектът има за цел всички мерки, които правителството досега е предприело, да продължат да действат и след прекъсването на извънредното положение, което е специфичен инструментариум.


 


„Този инструмент е изчерпан и няма нужда да бъде използван от политиците. Извънредното положение отпада, когато изтече срокът му. Има много въпроси, които решихме в полза на българските граждани”, включи се финансовият министър Владислав Горанов.


„В закона за здравето просто се прецизират правомощията на министър Ананиев”, добави той.


 


„Всички мерки, които са свързани с преодоляване на икономическите последици продължават да действат до края на годината. В социалния пакет има много срокове, свързани с ползването на права, свързани с ТЕЛК и други, които продължават да действат”, каза министър Горанов.  


 


„След 13-и май почти нито една мярка, свързана с правата на българите в социално-икономически план, няма да отпадне. КПП-тата ще са прерогатив на здравния министър. Те са административни актове без законови промени”, заключи Горанов.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.