Мечка с атака на кошери в пернишко село!

https://mreja.bg/novini/mechka-s-ataka-na-kosheri-v-pernishko-selo/107792 Mreja.bg
Мечка с атака на кошери в пернишко село!


Служители на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена" помагат на жители от пернишкото село Чуйпетлово да опазят пчелните си кошери, пострадали след множество нападения от млада мечка, съобщи пресцентърът на Югозападно държавно предприятие. Днес от ловното стопанство със собствен труд и за своя сметка монтирали електропастири около кошерите в двора на възрастна жена.


След подадени сигнали за зачестили набези над пчелни семейства в селото са извършени проверки от ДЛС "Витошко-Студена" и РИОСВ - София. Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.


През декември 2018 г. майка с малко мече бяха заснети в района на ДЛС "Витошко-Студена" след проверка по сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин. Кошерите се намирали в частен имот в района на стопанството. Няколко месеца по-късно малко мече се появи в двор в село Кладница.


Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава. Ежедневно специалистите от ДЛС "Витошко-Студена" подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.


Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.