Масово се кара в бус лентите

https://mreja.bg/novini/masovo-se-kara-v-bus-lentite/106163 Mreja.bg
Масово се кара в бус лентите


186 са шофьорите, които са били глобени за каране в бус лента в София от началото на годината. Това е станало с камерите на Столичната община, които бяха монтирани специално за целта.

Там, където няма камери в София, има и множество нарушения в бус лентите. Подобно е положението и в аварийните ленти на магистралите, когато няма контрол.

След монтирането на 40 камери на натоварени булеварди в София, участъците, които не се наблюдават за нарушения, не са много. Кратка отсечка на булевард „Цариградско шосе” е сред тях. За по-малко от 30 минути екипът ни заснема 22 нарушения. На този фон от Столичния автотранспорт отчитат спад на водачите, които си позволяват да карат в лентите за градския транспорт.

„Най-натоварените булеварди са „Цариградско шосе”, бул. „България” и бул. „Данаил Николаев”. Откакто бяха сложени камери, вече няма толкова много нарушители. Случва се, но те са единици”, посочи Борислав Попов от Столичен автотранспорт пред Нова телевизия.


Не единици обаче, а доста повече са нарушителите, които засече екипът ни на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” преди кръстовището с бул. „Драган Цанков”. Най-вероятната причината за това е, че няма камери.След снимки от общо 40 камери над бус лентите, от началото на годината са съставени 104 фиша и 82 акта.


Шофьорите с актове са двойни нарушители.

„Голяма част от камерите засичат и скоростта. Тези, които са с превишена от позволената за бус лента, са с актове, другите, които нарушават само движението в бус лентата, с фишове”, обясни още Попов.


Броят на наложените санкции за каране в аварийната лента на магистралата също е изненадващ.


„От началото на годината до момента са 79 санкционираните с издадени наказателни постановления. Те са с 21 по-малко в сравнение с миналата година, но може би това се дължи на епидемичната обстановка, в която три месеца беше доста поспряло движението”, коментира инсп. Севдалина Атанасова от „Пътна полиция”.


Очевидци изпратиха клип, в който при задръстване на магистрала „Хемус”, в неделя следобед, за 30 секунди заснетите нарушители са десетима.


„Все още се обработват резултатите за август затова не мога да ви дам точна статистика. Имаме сравнително завишение по отношение на данните от миналата година, специално в летните месеци”, добави инсп. Атанасова.


По информация на „Пътна полиция” този вид нарушения се контролират чрез камерите от полицейските автомобили. Санкцията е 1 000 лева, а за каране в бус лентата – 50 лв.


От Столична община заявиха, че засега не планират закупуването на нови камери, с които да се контролират нарушенията в бус лентите.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.