Мартин Зелмайер ще ръководи представителството на ЕК във Виена

https://mreja.bg/novini/martin-zelmayer-shte-rakovodi-predstavitelstvoto-na-ek-vav-viena/86082 Mreja.bg
Мартин Зелмайер ще ръководи представителството на ЕК във Виена


Генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер, чието назначение миналата година породи остри критики, напуска поста си, за да ръководи представителството на ЕК във Виена, предаде ДПА.

Зелмайер е германски гражданин и според приетото неофициално правило е недопустимо двете най-висши длъжности в ЕК да се заемат от представители на една и съща държава. След избора на Урсула фон дер Лайен, която през ноември ще стане следващият председател на Европейската комисия, той трябваше да напусне поста си.

Зелмайер има юридическо образование и е ключов помощник на досегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той беше назначен на сегашния пост през февруари 2018 г. при тайна процедура, която по-късно беше порицана от омбудсмана на блока и от евродепутати, припомня БТА.

Днес Юнкер и сегашните еврокомисари обсипаха Зелмайер с хвалебствия, като му благодариха за "ефективния мениджмънт" на комисията и "изключителното му чувство за дълг".

"Мисля, че петте години на комисията на Жан-Клод Юнкер нямаше да бъдат мислими в тази форма без неговото участие", заяви еврокомисарят по човешките ресурси Гюнтер Йотингер. "Мисля, че повечето са му благодарни. А тези, които не са, поне го уважават".

Зелмайер ще поеме поста във Виена на 1 ноември, а дотогава ще продължи да действа като съветник на Юнкер по важни стратегически въпроси, обяви Комисията.

Илзе Юхансон от Латвия беше назначена за временен генерален секретар днес. Очаква се Фон дер Лайен да избере собствените си кадри, след като встъпи в длъжност.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.