Лоши новини за българите във Великобритания

https://mreja.bg/novini/loshi-novini-za-balgarite-vav-velikobritaniya-2/107985 Mreja.bg
Лоши новини за българите във Великобритания


Англичаните са се настроили много по-расистки


Българите във Великобритания бяха попарени с поредната порция лоши новини.


 


Изтече последният срок, в който живеещите във Великобритания граждани на Европейския съюз (ЕС) можеха да легализират престоя си. Много работодатели обаче не познават механизма и мнозина чужденци се опасяват от дискриминация, пише "Дойче Веле".Оливер Филипс е германски гражданин, но живее и работи от години в Англия. На 26 декември 2020 година кандидатства за статут за уседналост. “На 8 април 2021-а получих мейл с информацията, че заявлението ми е прието. И накрая на 19 април 2021-а пристигна отговор, че мога да остана в Англия”, разказва той.

Тази дата може да се окаже съдбовна за европейските граждани, живеещи във Великобритания: до 30 юни те е трябвало да подадат документите си за оставане на Острова. Който е изпуснал този срок, губи правото си на пребиваване.

През тези почти четири месеца, колкото е продължила процедурата, Филипс (името му е променено от редакцията) е бил в пълно неведение докъде е стигнала тя, тъй като не съществува място, където той би могъл да се информира за това. През тези месеци той не е могъл да удостовери, например пред работодателя си, в банката или наемодателя на жилището, че всъщност той има право да остане във Великобритания. От сложната процедура се оплакват също и много други чужденци на Острова.

400 хиляди души още нямат статут
5,6 милиона граждани на ЕС кандидатстват по схемата за уседналост, която ще им позволи да останат във Великобритания. Те трябва да докажат, че преди края на 2020-а са живели в Обединеното кралство.

“Още 400 хиляди европейски граждани все още чакат процедурата им да приключи. От месеци те стоят и не знаят какво се случва с кандидатурите им”, казва Майке Бон, съосновател на организацията “3 милиона”, която се бори за правата на европейските граждани на Острова след Брекзит. “Тези хора сериозно се притесняват какво ще се случи с тях след 1 юли“, казва той.

Жертва на несигурност и дискриминация
Британското правителство първо трябваше да създаде процедура за европейските граждани. Защото във Великобритания няма служби за адресна регистрация. Новата система работи само дигитално - без служител на гише, без печати или документи на хартия.
Това създава сериозни проблеми, казва Бон. Много работодатели не се ориентират в новата система.

“Дори човек да разполага с подобен сертификат, може да не получи работа. И често се стига до дискриминация, защото тук властва сериозно объркване как точно функционират новата дигитална система. Смятаме, че тези 400 хиляди души стават жертва не само на несигурност, но и на дискриминация“, поясни той.
 
Британското правителство уверява, че всеки, който е подал онлайн заявление преди 1 юли, може да е спокоен, че то ще бъде обработено. В последните дни преди крайния срок на ден се подаваха хиляди заявления.

Бон вижда в това политика, която е враждебна към мигрантите. 


„Каквото и да казва някой министър, цялата система във Великобритания е проектирана да постави граници и вътре. Работодателите, университетите, болниците – всички те трябва да проверят дали законно пребивавате в страната“. В противен случай, примерно работодателят, е заплашен от сериозни глоби.

Филипс осъзнава, че редом с политиката на Борис Джонсън се е променило и настроението в обществото.


“През последните пет години англичаните се настроиха много по-расистки", казва той. Оливер Филипс е щастлив, че е получил разрешение за дълготрайно пребиваване. Но преди първото си пътуване в чужбина той все пак се притеснява – кой знае дали тогава дигиталната система за проверка ще работи.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.