"Локхийд Мартин": В България ще летят най-напредналите модели на F-16

https://mreja.bg/novini/lokhiyd-martin-v-balgariya-shte-letyat-nay-naprednalite-modeli-na-f-16/87350 Mreja.bg
"Локхийд Мартин": В България ще летят най-напредналите модели на F-16


Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в „Lockheed Martin" Джим Робинсън, предаде БГНЕС.

На пресконференция представители на американската компания и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

„В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

„Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате“, обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС. Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска в смисъл, че пилотите вече ще са обучени.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета, страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

„България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.