Лекари разкриха при кои хроничи заболявания коронавирусът е най-опасен

https://mreja.bg/novini/lekari-razkriha-pri-koi-hronichi-zabolyavaniya-koronavirusat-e-nay-opasen/105233 Mreja.bg
Лекари разкриха при кои хроничи заболявания коронавирусът е най-опасен


Коронавирусът не е опасен единствено за възрастните хора, но и за пациенти с предишни заболявания. Всички те попадат в рискова група. Но сред тях не са единствено страдащите от диабет или астма.


Пациентите с астма изпитват затруднение да издишват въздуха от белия дроб и често се оплакват от остър задух. При тях белият дроб е с нарушени функции и това определя по-слабите им защитни сили.


Астматичните пристъпи често са провокирани от алергени или от инфекции на дихателните пътища, сред които спада и Ковид-19. 


Ако пациент с това заболяване се зарази с коронавирус, тежестта върху дихателната му система става изключително голяма.


Хроничният бронхит и белодробният емфизем също са сред заболяванията на дихателните пътища. Те в повечето случаи се дължат на тютюнопушене и се свързват с отслабена имунна система. 


Повишен риск има и при диабетиците. Повишените стойности на захарта в кръвта водят до нарушаване на съпротивителните сили на организма. 


Пациентите с коронарната или исхемична болест на сърцето също трябва да са особено предпазливи. При тези заболявания всяка инфекция може да доведе до фатални последици. Повишен риск има за хипертониците, пациентите със злокачествени заболявания и тези с автоимунни заболявания. 


Последните приемат медикаменти, които потискат реактивните сили на имунната система или дори ги блокират изцяло, пише БЛИЦ. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.