Куриоз! Храната в бг затворите по-здравословна от тази в училища и болници

https://mreja.bg/novini/kurioz-hranata-v-bg-zatvorite-po-zdravoslovna-ot-tazi-v-uchilishta-i-bolnici/108575 Mreja.bg
Куриоз! Храната в бг затворите по-здравословна от тази в училища и болници


Такава е тъжната родна действителност


Колкото и невероятно да ви звучи се оказва, че храната в родните затвори е много по-здравословна от тази, която се предлага в болници и училища.


 


Неведнъж темата за менюто в болниците и учебните заведения е предизвиквала възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".При направено сравнение между храната в столично учебно заведение, столично лечебно заведение и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, при това съобразена със здравословното им състояние.


 


Хората в затвора имат осигурени закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт.
За вечеря пък им се полагат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци.


Общо групите за подбор на менюто са пет – обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.

И ето тук идва тъжната действителност – в болниците подобен избор няма. Пациентите също имат хранене три пъти на ден. За закуска обикновено те получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря. В случай, че искат по-здравословно хапване, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост от здравословното състояние на пациента няма.

В затвора храната за един човек струва около 6 лв., докато в същото време в лечебните заведения болница е под лев. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод" плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ).

Най-честите констатирани нарушения са във връзка с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени и неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност.

Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.