Кулинарят в дома на музикалното семейство Белчеви е Кристина. “Това което у дома се слага на масата, зависи от няколко неща – настроението, дали се приготвя за семейството, или за гости. Винаги се съобразявам с това какво обичат те. Винаги искам да има някаква изненада. И едно от най-важните неща за мен е да е красиво поднесено”, казва тя. На масата на музикалното семейство винаги присъства един акцент. Това е запалената свещ. Никоя вечеря у Белчеви не преминава, без да има свещ, а пламъкът да осветява ястията. “Нашият син също се научи от малък на това. Неговата приятелка също първото нещо, което слага на масата, е запалена свещ”, добавя певицата и актриса. Според нея свещта създава много приятна атмосфера, топлина и уют.
На трапезата на семейство Белчеви рядко има хляб. Единственият, който ядат, е от лимец или от брашно без пшеница. На празниците Кристина Белчева сама приготвя погача и не купува от магазина. Няма продукти, които се избягват, но напоследък певицата се старае да приготвя здравословна храна заради операцията, която претърпя съпругът ѝ Михаил Белчев това лято. “Наложи се режим на хранене. Избягвам пържено. Колбасите вече също не присъстват на масата”, казва тя.
Най-честите ястия които приготвя, са част от традиционната българска кухня. Сред любимите гозби на съпруга ѝ са шкембе чорба, която сега трябва да избягва. Белчев много обича зелеви сарми и гювеч. Сред нейните любими ястия обаче са пилешката супа, дробчета по индонезийски и пълнените чушки. Понякога дори приготвя различни ястия за всеки член на семейството само за да е вкусно на трапезата на всички. “Много обичам да готвя и да импровизирам в кухнята, дори понякога съжалявам, че нямам достатъчно време да си измислям нови рецепти. Това ми е вид хоби. Въпреки че, като се запознахме с Мишо, нищо не можех да готвя”, казва Белчева.
Спомня си, че когато още е обикаляла с театъра из България, за да изнасят представления, Михаил Белчев я посрещал с инстантна супа, която била неговият най-голям специалитет. По-късно тя се учи да готви, а основният ѝ стимул е именно съпругът ѝ. Защото той хвали всяка нейна гозба, дори да не е толкова вкусна. “Казваше, че по-вкусно нещо не е ял. Това беше изключителен стимул за мен”, разказва с усмивка певицата. Освен поощренията от Михаил Белчев за изграждането на Кристина като добра кулинарка заслуга имат и гените ѝ. Нейната баба е била майстор в кухнята. Тя била царица на зеленчуковите супи. “Много добре правеше лучник или чушник. Това е питка с плънка от ориз, чушки, джоджен, чубрица и лук. Това е изключително вкусно. Също и пълнените ѝ чушки бяха най-вкусните”, разказва Кристина Белчева.
На семейството предстои голям концерт в зала 1 на НДК на 8 ноември, затова избягват газирани и студени напитки. За Кристина Белчева това е навик още от детството й. В случай на пресипване много ѝ помага прясно мляко със сода бикарбонат. “Навремето пиехме сурови яйца, но сега кой смее?! Толкова сме наплашени, че никой не би посмял”, смята певицата. Първите ѝ опити в кухнята са като студентка и са свързани именно с приготвянето на яйца. Пробвала се да ги направи по панагюрски, но си спомня, че яйцето във водата винаги се разпадало. Като малка помага на баба си в приготвянето на печените чушки. Като пръв помощник винаги заставала до котлона с книга в ръка. “Докато чета и пека”, разказва тя.
Кристина Белчева никога не е била злоядо дете, но има спомен, че е имало и моменти, в които баба ѝ я гони с храна, за да я нахрани. За щастие, нейният син Константин не е сред злоядите. Единственото, което не харесва той, е гювеч. За читателите на “24 часа” тя предлага един лесен, здравословен и много вкусен ябълков десерт. “Той винаги се харесва на всички. Даже понякога, като идват гости у нас и си го поръчват да го приготвя”, казва Белчева.
Ябълков десерт с бисквити
Продукти
5 ябълки
1 пакет обикновени бисквити
масло
канела
спрей сметана
Начин на приготвяне
Белим ябълките и ги сваряваме, така че да омекнат. Щом са готови, ги сваляме от котлона и ги намачкваме в малка тава. В тиган разтопяваме маслото. Натрошаваме бисквитите в купа и щом маслото е готово, ги заливаме с него, така че да се напоят добре. Към тях прибавяме канелата и ги разбъркваме.
Разстиламе получената каша от намачканите ябълки в тавата и върху нея изсипваме натрошените бисквити с канела. Слагаме получилия се десерт в хладилника да стегне. Преди поднасяне добавяме и третия слой – сметаната. Със спрея напръскваме обилно от нея. По желание може да се аранжира с мента или други сезонни плодове.
Източник: https:www.24chasa.bg