Кристалина Георгиева направи мрачна прогноза за страната ни и последиците от коронакризата

https://mreja.bg/novini/kristalina-georgieva-napravi-mrachna-prognoza-za-stranata-ni-i-posledicite-ot-koronakrizata/106422 Mreja.bg
Кристалина Георгиева направи мрачна прогноза за страната ни и последиците от коронакризата


Кристалина Георгиева направи мрачна прогноза за страната ни и последиците от коронакризата


Кристалина Георгиева сподели какви ще бъдат последиците от пандемията за страната ни. Тя е категорична, че коронакризата ще ликвидира икономическия напредък, който постигнаха страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа през последните години.


Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) добави, че почти три години на икономически напредък ще бъдат заличени от пандемията.


Георгива добави, цитирана от световни медии, че това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата.


В изявлението си, разпространено от пресслужбата на МВФ тя допълва, че въпреки тези прогнози гледа с оптимизъм на перспективите за икономическо възстановяване в региона. 


Кристалина Георгиева е обнадеждена най-вече заради геополитическото разположение, квалифицираното население, здравата нормативна база на региона. 


Според нея, вторичния ефект от постоянната подкрепа от европейските институции, също ще има положителен ефект.


Георгиева добави, че пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха.


МВФ прогнозира, че загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година, пише БЛИЦ, позовавайки се на dir.bg. 


Според МВФ страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа са Албания, Беларус, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Хърватия, Черна Гора, Чехия и Естония, пише БЛИЦ.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.