Край с публичните мероприятия у нас заради коронавируса!

https://mreja.bg/novini/kray-s-publichnite-meropriyatiya-u-nas-zaradi-koronavirusa/105033 Mreja.bg
Край с публичните мероприятия у нас заради коронавируса!


В днешния ден причината да се създаде този кризисен щаб, е да има ясна акумулация на цялата инфоамция - от СЗО, от службите, от здравните власти, от външно министерство, която е свързана с коронавирусната инфекция. В последните седмици бяха изработени алгоритми за проверка и изолиране на потенциални пациенти, които са свързани предимно с пътувания в Азия. Има нарастваща ситуция в Италия, където има много бълграски граждани. Това заяви ръководителят на кризисния щаб ген. Мутафчийски, шеф на ВМА.


По думите му в кризисния щаб влизат много известни лциа - главният здравен инспектор Ангел Кунчев, проф. Картанджиев, представители на МВР, на министерството на въшните работи и на министерството на здравеопазването.


По думите на ген. Мутафчийски, досега взетите мерки се преценяват като задоволителни, но не в пълен обем. Термокамерите по летищата са монтирани по всички терминали.Предвижда се термокамери да бъдат разположени на морските и на сухоземните граници, каза той.


Всеки, който се завръща от чужбина има отговорност към своите близки, приятели и колеги. Той посъветва такива граждани да имат съзнанието за доброволно отшелничество.


Утре в 9.00 часа ще бъде проведено учение от представители на ВМА и гранична полиция по сценарий откриване на двама пациенти на летище София, и как те трябва да се транспортират и в какви условия ще бъдат изолирани. Кризисният щаб има задължение към обществото да информира ежедневно какво се случва. Всеки ден ще има брифинг във ВМА от 8 часа сутрин във връзка с коронавируса, заяви Мутафчийски.


По думите му има отделени над 8 хиляди костюма за всички, които се занимават с подобен вид пациенти. При нито един от пациентите под карантина у нас не е установен коронавирус. Тестовете са достоверни тогава, когато има някаква симтоматика, стана ясно от брифинга.


Трудно е снабдяването с тестове, тъй като производителите не могат да смогнат на поръчките. Има тестове у нас за над 1000 човека, поръчани са още. В целия свят няма маски. Разчитаме в момента на собствените си резерви. Обмисля се отмяната на публични мероприятия, като част от мерките срещу разпространението на вируса Ще препоръчаме всички прояви на закрито да не се провеждат, посочи ръководителят на кризисния щаб.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.