Красимир Вълчев с извънредни новини за учениците

https://mreja.bg/novini/krasimir-valchev-s-izvanredni-novini-za-uchenicite/107616 Mreja.bg
Красимир Вълчев с извънредни новини за учениците


Той не се ангажира да определи какво ще се случва с баловете на зрелостниците


Образователният министър в оставка Красимир Вълчев съобщи извънредни новини за учениците.


 


Това, което стана ясно от думите му е, че за матурата в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата. Освен това трябва да се изпълни и задължителното условие между учениците да има разстояние от 1.5 метра.


 


От МОН уточниха за „Монитор“, че за националното външно оценяване за 4-ти, 7-и и 10-и клас също ще трябва да се осигури физическа дистанция. Няма да се допуска струпване на входовете и в двора, ще се проветряват помещенията и ще има дезинфектанти.


И трите изпита остават, тъй като се провеждат на основание на Закона за предучилищното и училищното образование и могат да бъдат отменени само след изменение и допълнение в текстовете.


 


„МОН няма да инициира промени в закона за отмяна на изпитите. Има ново политическо мнозинство в НС и в неговите правомощия е да промени закона“, посочиха от ведомството. От там подчертаха, че основната задача на изпитите е да идентифицира дефицитите у учениците.


 


От образователното министерство допълниха, че за настоящата учебна година са били осигурени необходимите условия за постигане на очакваните резултати от обучението. Поради тази причина липсват аргументи, свързани с отмяната на изпита за най-малките ученици.


 


„Учениците от 1-ви до 4-ти клас почти през цялата учебна година се обучаваха присъствено и все още не са изчерпани възможностите за компенсиране на евентуални пропуски при обучението от разстояние в електронна среда“, допълниха от МОН.


 


Образователният министър в оставка Красимир Вълчев уточни, че няма да отпада и учебен материал, тъй като въпреки пандемията и дистанционното обучение учениците не са изостанали. Той обясни, че част от тях дори са по-напред с темите, защото не са имали загуба на учебни дни в грипни ваканции и екскурзии.


 


Вълчев очаква учебната година да приключи присъствено за всички ученици а в края на май да спре ротацията.


„Има предпоставки през юни учениците да се върнат присъствено. Оптимист съм за юни и за следващата година, когато вече ще има изграден колективен имунитет сред учениците”, коментира министърът.


 


Той припомни, че учебната година ще се удължи за част за децата от първи до шести клас. „Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“, подчерта Вълчев.


 


Той обаче не се ангажира да определи какво ще се случва с баловете на зрелостниците и дали ще има възможност да се проведат.


„Това ще трябва да го реши следващото правителство. Аз искам само да им кажа да бъдат предпазливи и да спазват противоепидемичните мерки. Ако баловете не станат в края на май, ще се проведат през юни“, заяви Вълчев.

Източник: https:www.monitor.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.