Кой всъщност е прокурор Константин Сулев, когото заклеймиха като голям герой?

Той е бил скандално оправдан за кражба на ток и сводничество

https://mreja.bg/novini/koy-vsashtnost-e-prokuror-konstantin-sulev-kogoto-zakleymiha-kato-golyam-geroy/119644 Mreja.bg
Кой всъщност е прокурор Константин Сулев, когото заклеймиха като голям герой?

Той е бил скандално оправдан за кражба на ток и сводничество

След като тези дни стана ясно, че прокурор Константин Сулев се е сдобил с обвинение за длъжностно престъпление и то след като е завел дело срещу самия Пепи Еврото, мнозина се запитаха кой е този прокурор.

 

Както вече стана ясно Градската прокуратура е прекратила разследването срещу Еврото, заради което мнозина побързаха да я заклеймят и за провъзгласят Сулев за голям герой, пострадал само защото дръзнал да заведе дело срещу Пепи Еврото.

 

Нека видим обаче фактите, преди да правим такива заключения! През май Константин Сулев се самосезирал по медийни публикации, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. Пепи Еврото оказвал принуда над разни хора да вършат различни неща против волята си, като те били заплашвани, а също срещу тях били използвани и технически средства за събиране на информация. Да уточним, че по онова време от Петров вече няма и следа. А когато през август това дело е иззето от Градската прокуратура, се оказва, че няма нито едно доказателство за престъпната дейност на Еврото, няма и нито един разпит на пострадали от т.нар. принуда. Сулев, както отворил папката с обвинението, така я и затворил, без да работи по делото, обобщават запознати.

 

„Как да работи, след като двамата с Пепи Еврото бяха много близки приятели!” – категорични са запознати. Те припомнят и любопитната кариера на прокурора Константин Сулев, който през годините няколко пъти е главен герой на редица скандали.

 

Хора, които са добре запознати с професионалния му път, припомнят, че след като завършил право, Сулев станал с конкурс дознател в Първо РПУ в столицата. Още тогава обаче бил много близък с тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров и с негова помощ младият юрист се преместил при антимафиотите. След като изкарал там няколко години, се освободило място за прокурор в родния му град Гоце Делчев.

 

 „Започна яко да щави в провинцията” –  обобщават работата му в този период очевидци. Като пример разказват за разследване срещу служителя от ГКПП „Илинден” Димитър Пирнарев. Историята се заплита, след като на граничния пункт при опит да мине в Гърция е спипана проблемна кола на пловдивски бизнесмен. Конфискуват му я, а постановлението е издадено от Сулев. Последвали преговори между бизнесмена и Пирнарев. Стигнали до договорка колата да бъде откупена. От Вътрешна сигурност в МВР обаче засекли по телефона, докато подслушвали Пирнарев, че се замесва и името на неговия приятел прокурора Сулев. Както си припомнят ченгета, обвинителят бил посъветван от Вътрешна сигурност чисто и просто да си признае всичко, в противен случай го чака арест и разправии.

 

Явно съветът е изпълнен, понеже Пирнарев е арестуван, докато взема рушвета. Пратен е за няколко месеца в ареста. За приноса на Сулев към всичко това знаят само в най-тесен кръг.

 

Канал за контрабанден рязан тютюн обаче се оказва златна мина за прокурора. Сулев бил ангажиран с неговото разследване. Срещу 20 бона участници в трафика спасявали кожата си, припомнят си ченгета, подочули за схемите, по които контрабандистите били вкарвани и изкарвани периодично от ареста.

„Дай 20 бона и ще те оправим, това беше паролата, която се пускаше към ареста и търговците наистина си излизаха” – припомнят си запознати, като допълват, че тогава скандалът също бил потулен.

 

Все пак върху главата 4 на прокурора Сулев се изсипват обвинения, че краде ток, а също и че е принуждавал момиче от София да проституира. Тя самата разказвала, че е пускана на големи шефове от прокуратурата, но за тези услуги почти не й е плащано. Парите ги вземал сводникът й, също на висока позиция в системата.

 

Константин Сулев е обвинен и отстранен от работа през 2017 г. по това време той вече е на работа в Специализираната прокуратура, явно след като заслугите му към правосъдието в Гоце Делчев, са високо оценени. За кражбата на ток дава показания негов съгражданин, който лично го свързал с експерт по манипулиране на електромери. Сулев платил 600 лв. и устройството било монтирано в софийския му апартамент, където работило от 14.10.2015 до началото на 2016 г.

 

 

Според експертизата Сулев успял да намали сметката си с 81%, припомнят очевидци, чели материалите по делото. Откриването на такова устройство е достатъчно само по себе си за осъдителна присъда и има стотици примери за това. Явно прокурорите обаче са недосегаеми, сочи примерът на Сулев. Съдът вади от девет кладенеца вода, за да го оневини.

 

Същият развой има и обвинението за аферата с 20-годишната проститутка, която дължала 300 лв. на прокурора, но не могла да му ги върне. Сулев й предложил да проституира и така да му ги издължи, твърди самото момиче пред ченгетата. Пред съда обаче поради влошеното си здравословно състояние тя не може да повтори показанията си.

 

Има сведения, че е и красноречиво помолена да си мълчи, а и по делото няма експертиза за здравословното й състояние. Затова пък прокуратурата направо се отказва да поддържа внесеното в съда обвинение. В крайна сметка съдът успешно спасява колегата си магистрат Сулев и той отново се връща на бял кон в съдебната власт.

 

Сега някои пак се опитват да го защитят и изкарат жертва на конфликта между Борислав Сарафов и Иван Гешев. Само че да попитаме, като повдигна обвинение на приятеля си Еврото, защо Сулев не потърси доказателства, а просто остави папката да прашасва с месеци? Вероятно за да я приключи по давност или пък е чакал… нещо друго, почерпка може би.

 

Запознати допълват картинката с още един елемент, разкривайки, че свободния си паричен ресурс прокурорът вкарал в много скъп сайт за бутикови дрехи. Името му обаче се пази в тайна и засега няма да бъде огласявано. Сайтът у на фирма за екстравагантни български дизайнерски дрехи. Съсобственик на скъпия моден бутик е братът на обвинителя.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.