Кой и от какво иска да спасява София

https://mreja.bg/novini/koy-i-ot-kakvo-iska-da-spasyava-sofiya/86120 Mreja.bg
Кой и от какво иска да спасява София


Петима младежи повече от 7 години дават акъл за почти всеки проект на общината като граждани, сега искат да управляват

Критикуват, но и не отказват общинско финансиране

Техен сигнал преди година за ремонта на ул. “Граф Игнатиев” взе главата на зам.-кмета по транспорта

Повече от седем години петима младежи спасяват София. Те са активни, имат позиция за почти всеки проект, който общината изпълнява. Обединени са в общ проект - “Спаси София”, който се появи преди години първо като “Спаси метрото”. И до вторник ревностно защитаваха позицията си на гражданска организация и отричаха всякакви твърдения, че всъщност зад тях стои някоя политическа партия и имат политически цели.

До вторник, защото тогава обявиха, че един от тях - 30-годишният Борис Бонев, ще се впусне в битката за кмет на столицата като независим кандидат. Така гражданската инициатива всъщност стана политическа, защото

кметът освен

гражданин е

и политическа

фигура

Иначе “Спаси метрото” доби популярност преди години при обсъжданията за третата линия на метрото. Тогава организацията се бореше за връщане на класическото подземно трасе вместо идеята за леко метро или скоростен трамвай, който да се движи по улиците и само в малка част от трасето - под земята. Впоследствие през 2015 г. от организация, която се занимава само с метрото, тя прерасна в “Спаси София”. Нейни създатели са млади хора с различни професии - Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов и Христо Илиев.

Една от големите каузи на “Спаси София” през годините беше въвеждането на нощен транспорт в София и той бе пуснат, макар и експериментално, по 4 линии през миналата година. Но не постигнаха успех в друга инициатива - запазването на трамвай номер 6.

По друг проект обаче “Спаси София”

работи с

общината и

дори получи

финансиране от

нейна програма

- “Европа”. Става дума за облагородяването на монумента “Камбаните” и парка около него. Друг проект, по който организацията работи с общинска структура - “Метрополитен” ЕАД, засяга аудио-визуалната концепция за градския транспорт. По него “Спаси София” разработва единен стандарт за аудио-визуална информация в метрото. По същия проект тя работи и с Центъра за градска мобилност. Така гражданската организация хем критикува общината, хем не отказва да участва в проекти, които тя финансира.

Иначе представители на “Спаси София” често участват в заседанията на експертния съвет по устройство на територията към главния архитект на София, както и в тези на различни комисии към Столичния общински съвет и дават становища по най-разнообразни казуси.

Обект на критики от организацията са били почти всички пътни ремонти в столицата в последните години - булевардите “Цариградско шосе”, “Дондуков”, ул. “Граф Игнатиев” и други. През 2017 г. организираха протест за ремонта на бул. “Дондуков”. Тогава към тях се присъединиха симпатизанти на БСП и гражданите се оказаха малцинство. После “Спаси София” изпрати позиция до медиите, в която обясни, че са гражданска организация, имаща за цел превръщането на София в един по-зелен, мобилен, устойчив и приятен за живеене град. “Не приемаме да бъдем инструмент за саморазправа между политическите противници ГЕРБ и БСП, а нашата многогодишна дейност да бъде принизена до елементарни политически боричкания. Нашата организация е партийно независима и винаги е посочвала отговорните за грешните решения в София, критикувайки подозрителното единомислие между управляващи и опозиция в общинския съвет по теми, предразполагащи към нарушаване на обществения интерес”, написаха тогава те. Наложи се да обяснят, че са поканили всички общински съветници на протеста, но се отзовали само от РБ, БСП, коалиция “Сердика” и “Зелените”.

През миналата година те първи

повдигнаха

темата за

качеството на

ремонта на ул.

“Граф Игнатиев”

и зоната около нея. После сигналът им до прокуратурата доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. Наскоро младежите пуснаха нов сигнал до прокуратурата за ремонта - този път за дните, в които дейностите са били спирани заради лоши метеорологични условия.

Иначе “Спаси София” е и една от организациите, завели колективни искове срещу Столичната община за мръсния въздух през май 2017 г. По това дело наскоро съдът разпореди привременни мерки на общината, сред които улиците да се мият два пъти месечно и данните за въздуха да се изписват на информационните табла на спирките.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет:

Гражданската енергия отстъпи място на политическите оценки

Очаквано и лесно предвидимо бе включването на тази организация в изборите за кмет на София. Така председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира заявката на “Спаси София” за участие на предстоящите местни избори.

“От доста време наблюдаваме силно политизиране на коментарите им в медиите и социалните мрежи. За съжаление, гражданската енергия, ангажирана с решаването на конкретни проблеми в града ни, която е толкова нужна като коректив на всяко управление, тук е отстъпила място на раздаването на политически оценки и гръмки обещания. Очевидно това ще гледаме до края на кампанията”, заяви Герджиков.

Георги Кадиев, “Нормална държава”:

Внимание, да протестираш и да управляваш, са коренно различни неща

“София се управлява крайно лошо и изостана от всички европейски столици през последните години. Нужна е дълбока промяна и затова би било хубаво да има участие на голям брой кандидати за кмет на столицата, ако, разбира се, имат концепция, опит и мотивация, а не просто желание да се повъртят в медиите. Хубаво е и гражданският сектор да предлага свои кандидати, но аз лично на мястото на номиниращите бих подходил много внимателно след опита си в “Младост”. Да си протестиращ и управляващ, са две коренно различни неща. Само добри намерения не са достатъчни.” Така коментира издигането на кандидат за кмет на столицата от “Спаси София” лидерът на партия “Нормална държава” Георги Кадиев. През 2016 г. партията му подкрепи за кмет на “Младост” издигнатата от граждани Десислава Иванчева, която впоследствие бе осъдена на първа инстанция по обвинение за корупция.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.