Космическият апарат "LightSail 2" на орбита около Земята успешно разгъна платното си (Видео)

https://mreja.bg/novini/kosmicheskiyat-aparat-lightsail-2-na-orbita-okolo-zemyata-uspeshno-razgana-platnoto-si-video/86011 Mreja.bg
Космическият апарат "LightSail 2" на орбита около Земята успешно разгъна платното си (Видео)


Малкият експериментален космически апарат "LightSail 2" на орбита около Земята успешно разгъна платното си месец след като беше изстрелян, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Това би трябвало да му даде възможност да се движи само със слънчева енергия. Космическият платноход ще остане на околоземна орбита, като ще увеличава постепенно височината си благодарение на натиска на фотоните от Слънцето.

Експериментът цели да докаже приложимостта на технологията, уточнява БТА.

Слънчевият платноход "LightSail 2" е разработка на американското Планетарно общество, основано през 1980 г. Сред съоснователите му е известният астроном Карл Сейгън. Апаратът е с големина на хляб, но платното е с площ 32 кв. м. То е от много тънък, лек и светоотразяващ полиестер "Майлар". Веднъж разгънато, платното се превръща в "капан" за фотони. Тласъкът, осигурен от тях, е нищожен, но за сметка на това постоянен и с времето скоростта ще се увеличи.

През 2010 г. Япония изстреля слънчев платноход. Други космически агенции все още не са тествали концепцията.

Американското Планетарно общество изстреля първата мисия "Космос 1" през 2005 г., но тя не достигна орбита. През 2015 г. изпитанията на "LightSail 1" стигнаха до разгъване на платното, след което апаратът падна в атмосферата. 

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.