Кощунство! Бият COVID ваксини с едни и същи ръкавици

https://mreja.bg/novini/koshtunstvo-biyat-covid-vaksini-s-edni-i-sashti-rakavici/107674 Mreja.bg
Кощунство! Бият COVID ваксини с едни и същи ръкавици


Вместо отговарящите на европейските стантадрти нитрилни ръкавици, в имунизационните центрове масово се използват латексови, които изобщо не покриват задължителните стандарти за безопасност. Освен това, един лаборант има само по от 3 до 5 чифта ръкавици за целия работен ден, което създава допълнителни рискове. За това алармират възмутени членове на Националната асоциация за защита на потребителите от цялата страна.


Задължитлните документи във връзка със стандарта за качество и съответствие с нормите на ЕС са:
EN 455-1: 2000, EN 455-2: 2015, EN 455-3: 2015, EN 455-4: 2009
EN ISO 374-1: 2016, EN ISO 374-4: 2013, EN ISO 374-5: 2016
EN 420: 2003 + A1: 2009
EN 1186: 2002
ISO 9001: 2015
EN ISO 13485: 2016,


Необходими са и тестове за удостоверяване на съответствието, както и декларация за съответствие на ЕС.


Латексовите ръкавици, с които се поставят ваксините в имунизоционните центрове, са и без пудра. Освен че не покриват стандарта за безопасност, създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента. Също така, латексът и нитрилът реагират различно на дезинфектанти.


Дори и в центровете за взимане на PCR тестове се използват латексови ръкавици, което е изключително недопустимо предвид алергиите, забелязали са още членове на НАЗП.


Член на Асоциацията е станал свидетел как майка се е обърнала към лаборантка със забележка да си смени ръкавиците преди да направи PCR тест на детето и. Медицинският служител е обяснил, че това са лични предпазни средства, които имат за цел да защитят него, а не пациента. Жената е поставила въпроса – Вие, ако сте работили със заразен пациент, ще прехвърлите заразата и на детето ми“, разказват от НАЗП.


По наблюдения на НАЗП българският пазар е пълен с боядисани латексови ръкавици, които се продават като нитрилни съгласно описанието и придружаващата ги информация. Но всъщност са си от чист латекс и по никакъв начин не покриват задължителните изисквания по стандарт. Така се стига до заблуди и за крайния потребител, който ги купува за различни свои цели, включително и за ползване в занаятите.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.