Кошмар в психиатрията в Кърджали: Пациентите там живеят в нечовешки условия!

https://mreja.bg/novini/koshmar-v-psihiatriyata-v-kardzhali-pacientite-tam-zhiveyat-v-nechoveshki-usloviya/104967 Mreja.bg
Кошмар в психиатрията в Кърджали: Пациентите там живеят в нечовешки условия!


Огромни пропуски във всички социални услуги отчита годишният доклад на омбудсмана Диана Ковачева след десетки проверки в детски домове, психиатрични клиники и затвори.


Държавната психиатрична болница в Кърджали е едно от 55-те заведения в страната, към което критиките не са спестени. Отчетени са пропуски в условията на живот. И не само. Според омбудсмана, от болница, психиатрията се е превърнала в социален дом за 30 пациенти, които не могат да бъдат изписани с години, защото няма къде да отида. А на този фон, болните живеят по 12 в стая.


320 души се лекуват в момента в Държавната психиатрична болница в Кърджали. За това, което се случва зад вратите говори бившият служител Иван Иванов, който е бил санитар в лечебното заведение.


По думите му няма ред при настаняването, има стаи с по над 12 души. Зад оградата – част от мазилката пада, асфалтът е нагънат и в дупки. Всички лампи в двора са счупени. По закон, пациентите имат право на престой от максимум 18 месеца, често обаче престояват в заведението е с години, разказва бившият служител пред БТВ.


Според доклада, болницата не разполага с достатъчно персонал, който да осигури 24-часово дежурство.


"На първо място са ужасяващите битови условия, в които се настаняват тези хора. Тези условия са толкова тежки, но заедно с това създават опасност за живота и здравето на хората, и персонала, които се намират там", коментира омбудсманът.


От социалното министерство заявиха, че подобряване на грижата в тези институции е предвидено в Закона за социалните услуги, който обаче е отложен с шест месеца. Освен в тези заведения, екипът на омбудсмана разкри и нарушения в условията в затворите.


Според омбудсмана Централният софийски затвор трябва да бъде затворен.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.