Коронавирусът ликвидира и 24 май

https://mreja.bg/novini/koronavirusat-likvidira-i-24-may/105536 Mreja.bg
Коронавирусът ликвидира и 24 май


Въпреки че започнахме да либерализираме мерките, опасността не е отминала. Трябва да сме много предпазливи. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


В ресторант и мол не е задължително да се ходи, но в училище е задължително. През този период учениците не са останали без образователен процес и образователна среда. Те все пак ще се върнат за образователни практики, през следващия месец може би ще има и дейности по интерес, заяви той.


По думите му няма да има възможност за празнуване на абитуриентски балове до края на май. Заведенията се отварят при определени ограничителни мерки. В момента, в който се отворят ресторантите, могат да се правят събирания, но както е според ограничиттелните мерки, до 10 човека. Не е целесъобразно да рискуваме. Балът е едно тържество, което може да се проведе и на по-късен етап – и през юни, и през юли, и през август, въпрос на организация. Много по-важни са други изпити, които предстоят в живота на абитуриентите, посочи образователният министър.Той съобщи, че за големия празник Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май тази година няма да има шествия. Трябва да сме сдържани. Има множество виртуални инициативи за празника, отбеляза Вълчев.


По думите му тази учебна година, както всяка друга, ще има повтарящи ученици. Всяка година има ученици, които повтарят класа. Данните сочат, че по време на извънредното положение с 1-2% въобще не се е работело. Имаме 10-15% деца, които много трудно ангажираме с образование, защото при тях в много случаи има липса на ангажирани родители. За тях избрахме варианта диференцирано доучване. Тези дейности ще се провеждат през юни и юли, предимно на открито. Колкото можем, ще компенсираме дефицитите им. При дистанционното обичение много голяма част от децата - до 65-70%, учиха ефективно, каза министърът на образованието и науката.


Постепенно либерализираме мерките и отварянето на занималните може би ще бъде следващата стъпка. Надявам се от 1 юни те да бъдат отворени. Предвиждаме системата на образованието да предложи повече безплатни такива дейности. Това ще е нашият жест на солидарност към родителите, които са изчерпали отпуските си, каза той.


Трябва да сме предпазливи и с детските градини. Ако може децата да останат вкъщи. Все още има риск от бърза вторична вълна, затова трябва да бъдем предпазливи. По решение на детските градини или на общината от 22 май до 1 юни всички детски градини трябва да са отворени. По-голямата част ще отворят на 26 май, когато е първият работен ден след празниците, поясни Вълчев.


Той съобщи, че според данните от анкета, пусната от Министерството на образованието и науката, 38-39% от родителите искат децата им да се върнат веднага в детските градини.


30% казват – когато ни препоръчат специалистите. Ние препоръчваме, ако няма друга възможност, тогава да се върнат децата. Само 10-11% казват, че не биха ги върнали в никакъв случай. Очакваме около 50% от децата да се върнат в детските градини, заяви министърът.


Ще приложим всички разумни мерки. Само първия ден ще се мери температурата на детето на влизане, след това родителите трябва да мерят температурата му. След това на входа ще има т.нар. филтър и ще се мери температурата само на деца със симтомпи. Ако има заразено дете в групата, ще бъде затворена групата и всички деца в нея ще бъдат изследвания. Няма да се затваря цялата детска градина. В правилата, които утре ще публикуваме, пише да се спазва дистанция между родителите и учителите, но не и вътре в групата, поясни той.


Няма комплекс от мерки, който да гарантира абсолютна защита, подчерта Красимир Вълчев, като уточни, че учител, който не иска да се върне на работа, заради страх от заразяване, може да пусне молба за отпуск. 

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.