Колко ще стане минималната пенсия след увеличението?

https://mreja.bg/novini/kolko-shte-stane-minimalnata-pensiya-sled-uvelichenieto/108103 Mreja.bg
Колко ще стане минималната пенсия след увеличението?Колко ще стане минималната пенсия след увеличението на пенсиите?

Ето с колко ще се вдигнат всички пенсии и колко ще стане минималната пенсия след увеличението.

Всички пенсионери у нас, които са общо 2 млн. 80 хил. души, ще получават по-високи пенсии. Увеличението им ще бъде средно с 12.5%, като средната пенсия ще нарастне с 64 лв. Това заяви в ефира на bTV служебният социален министър Гълъб Донев.


Той добави, че минималната пенсия ще се увеличи от 300 на 340 лева, а максималната пенсия ще стане 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще е 170 лв. Нарастването в ниските етажи ще е 14.3%, уточни още Донев, цитиран от БЛИЦ.


Той добави, че всички под минималния размер на пенсията, съответно законово установен от 300 лв, ще получат това увеличение независимо от това че индивидуалният размер на пенсията им е 170 или 200 лева. Увеличението ще стане факт от 1 октомври.


Донев поясни, че това трябва да се случи много плавно и да е в съответствие с принципите на социалното осигуряване. В случая трябва да се отчете коефициентът, носещ тежест за трудовия стаж на лицата от 1.2 на 1.35, който обира много от неправдите, натрупани през последните години с нарастване непропорционално на отделните видове пенсии.


Според него е важно да бъдат стимулирани младите хора да се осигуряват на реалните доходи, за да получат след време адекватна пенсия.


Пенсионерите, които ще получават минимална пенсия, са около 940 000 души.


На въпроса какво ще се случи с добавката от 50 лева, Донев отговори по следния начин: "Тези 50 лв с тази актуализация всъщност се включват в размерите на пенсиите. Някои ще получат повече от 50 лв и този размер ще бъде много по-голям. 70 или 80 лева в зависимост дали съответният пенсионер има доходи от трудова дейност".


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.