Колектори продължават с тормоза (Вижте при какви условия могат да търсят длъжниците си в извънредно положение)

https://mreja.bg/novini/kolektori-prodalzhavat-s-tormoza-vizhte-pri-kakvi-usloviya-mogat-da-tarsyat-dlazhnicite-si-v-izvanredno-polozhenie/105482 Mreja.bg
Колектори продължават с тормоза (Вижте при какви условия могат да търсят длъжниците си в извънредно положение)


Колекторите не се съобразяват с промените, които бяха въведени със закона за извънредното положение

Голяма част от колекторите продължават да събират вземания и не се съобразяват с наложените от закона за извънредното положение промени.


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поясни при какви условия те могат да търсят длъжниците си. Той отговори на депутатски въпрос за защита на гражданите от тормоза на фирмите, занимаващи се със събиране на просрочени вземания.


Кирилов заяви, че колекторските фирми не могат сами без съд и частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители да осъществят принудително изпълнение и добави, че вероятно много от тях твърдят това.


Министърът на правосъдието заяви, че е редно длъжниците да запознати с правата си, регламентирани от закона и да не допускат да стават жертва на необоснован „тормоз" или заплахи от страна на фирмите за събиране на вземания.


Той припомни още, че на 20 март Народното събрание прие закон за забрана на налагане запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения. Според закона се забраняват и запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.


Правосъдният министър припомни, че на 4 май е било внесено предложение към Закона за здраве тази мярка да продължи да действа до 13 юли. Необходимо е само то да получи одобрение от народните представители. Кирилов заяви още, че премиерът настоява ограничителният режим да работи в полза на длъжниците, а не на колекторите, пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.