Кои са най-подходящите продукти за грил

https://mreja.bg/novini/koi-sa-nay-podhodyashtite-produkti-za-gril/87715 Mreja.bg
Кои са най-подходящите продукти за грил


В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Най-добрите за печене зеленчуци

Изобилието от зеленчуци може да ви изкуши да сложите различни техни представители върху грила, но само някои от тях са удостоени с тази чест.

Печурките са превъзходни на грил. Уханни, лесни за мариноване и напълно приемлив заместител на кюфтетата за тези, които предпочитат вегетариански ястия. Патладжанът е отличен, когато е печен или пържен, но придобива фамозен вкус, приготвен върху грила. Тиквичките са рекламните лица на лятото. Тяхната естествена сладост изпъква още повече след време, прекарано на открит огън. За още по-приказни резултати преди да наредите тиквичките върху грила, ги поръсете с малко лимонов сок. Стомахът ви ще запее Одата на радостта.

Не може да говорим за грил и да пропуснем лука. Той има невероятен вкус, без значение дали е карамелизиран в тиган или печен на фурна. Лукът на грил обаче попада в собствена категория. Независимо дали е в компанията на месо и зеленчуци, нанизани на шиш, или необезпокоявано препичащ се върху грила, той хем развива сладкия си мек аромат, хем запазва категоричната си нотка. А ако искате лукът да не е самотен, една от най-подходящите компании за него са чушките. Те са верни другари както в плато с антипасти, така и на зеленчуковия бургер.

Не се плашете от „екзотичността“ на аспержите. Освен че са интересни на вкус, са и повече от достъпни благодарение на винаги прясното изобилие от тях в Lidl. Да не говорим, че грилът твори вълшебства с тях. Въпреки това трябва да знаете, че не трябва да ги изпускате от очи, за да не прегорят. Най-добре ги увийте във фолио преди печене.

Доматите също рядко посещават грила, но техният опушен, флиртуващ с небцето аромат, е незаменим. Никога обаче не ги слагайте цели – има опасност от експлозия. Най-добре ги нарежете на филийки, преди да ги сложите на огъня.

А какво ще кажете за царевицата? Тя e вкусна не само сварена, ами и върху грил. Пробвайте!

Как да приготвим зеленчуците за печене

Чушки: без семки и нарязани на четвъртинки

Лук: белен и нарязан на четвъртинки през корена

Тиквички и патладжани: нарязани по дължина на дебели, подобни на пържоли правоъгълници.

Гъби: махнете пънчетата и нарежете наполовина, ако са по-големи

Аспержи: изрежете твърдите краища

Домати: най-добре изберете малки и на клонче. Не ги режете, нито ги махайте от клонката.

Време за печене

Времето за готовност зависи от размера и формата на всеки зеленчук, но помнете, че повечето грилове имат горещи точки. Поставяйте по-месестите и плътни зеленчуци като чушки и лук близо до гърба на уреда, където е най-горещо.

Ако имате няколко вида зеленчуци за печене, най-добре почнете с чушките и лука. След това сложете върху грила патладжаните, тиквичките, гъбите, аспержите и доматите. Печете без притеснения по 3-4 мин от едната страна, а след това обърнете и допълнете правилното време за различните видове зеленчуци.

• Чушки и лук: 8-10 минути

• Тиквички, патладжан и гъби: 7-8 минути

• Аспержи и домати на клонка: 4-6 минути

Забележка: Не се страхувайте да преместите зеленчуци в друга зона на грила, ако не се пекат достатъчно бързо или стават твърде кафяви.

За да предотвратите залепването, намажете зеленчуците с мазнина след нарязване и се уверете, че грилът е много чист. Зехтинът е най-добрият залог както за вкус, така и за цвят на готовите зеленчуци.

Колкото повече площ давате на зеленчуците, толкова повече ароматни ще станат.

След като ги свалите от грила, овкусете с щипка сол, капки зехтин и пръски лимонов сок.

Кое е най-доброто месо за грил

С телешкото няма как да сбъркате. От мляната му версия стават фантастични кюфтета, които са лесни за приготвяне, а в Lidl ще откриете фантастични телешки бургери, очакващи своята премиера върху вашия грил.

Ако сте почитатели на пържолите, тогава класическите рибай и Т-боун стекове са за вас. Имайте предвид обаче, че има няколко степени на изпичане, които зависят от предпочитанията на всеки.

Внимание: Колкото по-дълго печете пържолата, толкова повече се повишава вътрешната й температура, което кара месото да губи своите сокове. Рискувате да се сдобиете с жилав и сух стек. По-добре винаги оставяйте пържолата леко недопечена за по-добър вкус.

Свинските котлети са фаворити за печене на грил. Те са еквиваленти на телешките рибай и Т-боун стекове. Разбира се, това не е единственото свинско, което може да се приготвя на грил. Ребрата също са подходящи за грил, но те се нуждаят от по-ниска топлина и от по-продължително време за приготвяне.

Пилешките гърди са лесни за печене на грил, но ако са без кожа, може лесно да се изсушат. Бутчетата също са подходящи за този вид приготвяне, но те изискват малко повече умения и търпение, ако искате да се опекат равномерно. Най-добре използвайте обезкостени. Те стават за нула време и са доста ароматни.

Фенове сте на пуешкото? В такъв случай филето на това месо е идеално за грил. Внимавайте обаче да не го пресушите, тъй като е с много ниско съдържание на мазнини. Мариноването на пуешките гърди преди печене на грил ще помогне да запазите част от соковете на месото.

Няколко съвета за разкош

Подправете месото предварително. Добрата подправка е също толкова важна, колкото и използването на правилната техника за готвене. Употребявайте висококачествена морска сол, тъй като високото съдържание на минерали придава специфичен мирис на месото. Следващия път, когато приготвяте телешко, го натрийте с черен пипер, чиито ароматни масла се комбинират чудесно със семена от целина, червен пипер, лук и чесън. Свят на вкусове, който може да откриете в Lidl.

Извадете месото от хладилника предварително. Най-добре е преди да го сложите на грила, то да е достигнало стайна температура. Това ще намали времето за приготвяне на пържолата, както и ще спомогне за равномерното готвене на месото. Ако стекът е студен, когато започнете да го печете, външната част на месото ще се препече и изсуши.

Имайте вкусно грил лято!

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.