Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете

https://mreja.bg/novini/kmetat-na-slivo-pole-do-momenta-samo-brashlen-e-zasegnat-ot-chumata-po-svinete/86133 Mreja.bg
Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете


Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви за "Сутрешен блок" на БНТ, че до този момент в региона само Бръшлен е засегнат от заразата африканска чума по свинете. Започват мероприятия по загробване на животните от комплекса "Бръшлен".

Създадена е организация и е определено място, където ще се загробват животните. Спазват се всички възможни технологии, с цел защита на населението и пресичане разпространението на чумата.

В 11-те населени места на община Сливо поле към този момент няма домашни животни, увери кметът.

Според заместник - областният управител на Русе Свилен Иванов след епизоотичната комисия е станало ясно, че най-вероятната причина за разпространението на заразата е човешка грешка. Затова се призовава да се спазват стриктно препоръките на БАБХ. Фуражът на частните стопани трябва да престоява 60 дни преди да бъде използван. В общините това ще доведе до отмяна на мероприятия, за да се избегне събирането на много хора и разнасянето на зараза от човека като преносител. Трябва да се внимава много с достъпа до горите, защото при дивите свине е неконтролируемо разнасянето на зараза. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите.

В района има и вододайна зона и хората се притесняват от загробването на животните. Според кмета на Сливо поле обаче вододайната зона няма да бъде засегната, защото по пътя към Дунав няма да се загробва.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.