Климатикът може да причини треска при голяма разлика с температурите навън

https://mreja.bg/novini/klimatikat-mozhe-da-prichini-treska-pri-golyama-razlika-s-temperaturite-navan/85744 Mreja.bg
Климатикът може да причини треска при голяма разлика с температурите навън


Климатиците са практичен начин за охлаждане през летните горещини, но в същото време крият рискове за нашето здраве.

Трудно се издържа при високи температури и е нормално да имаме потребност от климатик, но е важно да го използваме правилно, категорична е д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

"Човешкият организъм е балансирана система и той се мъчи да откликва на външните въздействия. Когато е висока температурата, кръвоносните съдове започват да се разширяват, за да губят от топлината. При ниска температура те се свиват. При резки температурни разлики може да се получи климатична треска или преохлаждане", казва докторът по БНТ.

Препоръката е разликата в температурите отвън и вътре да не бъде повече от 10 градуса. Климатикът е добре да се намира на по-голямо разстояние, за да се избегнат схващания.

Освен това, климатиците изсушават въздуха, което води до суха лигавица на дихателните пътища - благоприятна за бактериите среда, обясни д-р Ангелова. Във филтрите на климатиците се задържат алергени, вируси, бактерии, затова те трябва да бъдат антибактериални и редовно почиствани.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.