Китай прекратява индивидуалния туризъм в Тайван като форма на политически натиск

https://mreja.bg/novini/kitay-prekratyava-individualniya-turizam-v-tayvan-kato-forma-na-politicheski-natisk/86876 Mreja.bg
Китай прекратява индивидуалния туризъм в Тайван като форма на политически натиск


Китай вади оръжието на туризма срещу Тайван: от днес Пекин забранява на гражданите си да пътуват до острова индивидуално, а управляващата партия на островната територия осъжда този политически натиск.

Китайското министерство на културата и туризма обяви вчера на сайта си, че от 1 август преустановява издаването на пасавани на индивидуални туристи "поради сегашните отношения между двата бряга".

Напрежението е високо между континентален Китай и тайванската президентка Цай Ингвен, която от идването си на власт през 2016 г. отказва да признае принципа за единство на острова и континента в лоното на единен Китай, както настоява Пекин.

Китайската народна република смята Тайван за своя провинция. Но територията е ръководена от съпернически режим, намерил убежище там след като комунистите вземат властта на континента през 1949 г., след китайската гражданска война.

Като се прицелва в туризма, Пекин изглежда желае да нанесе удар на тайванската икономика, която вече е в лошо състояние, и по този начин да дестабилизира Цай Ингвен. Нейната политическа сила - Демократичната прогресивна партия (ДПП) традиционно ратува за независимост на острова.

Цай се надява да бъде преизбрана на следващите президентски избори през януари 2020 г. Неин основен опонент ще е Хан Коюй, кандидатът на Националистическата партия (Гоминдан), която се застъпва за прагматично сближаване с континентален Китай.

Авторитарен режим

"С тази мярка (срещу туризма) Пекин се надява да настрои (тайванските) професионалисти в туризма, пътуванията и ресторантьорството срещу президентката", казва за АФП Джей Майкъл Коул - специалист по Тайван в университета в Нотингам, в Англия.

"Може да се надяваме на възобновяване (на пътуванията), ако Хан Коюй бъде избран през януари", посочва той.

След eизненадващото съобщение на Пекин вчера, реакциите в Тайван не закъсняха.

Бюрото по туризъм каза, че съжалява за преустановяването на пътуванията, и че очаква бързото им възстановяване, като се аргументира, че те не трябва да бъдат възпрепятствани от политически фактори.

"Тайван няма да се поддаде на този политически натиск и ще предложи гостоприемство на по-голям брой туристи от по-голям брой държави", гласи осъдително изявление на ДПП, което критикува остро "авторитарния режим" в Пекин.

Хан Коюй, съперникът на тайванската президентка, също осъди в изявление безполезната мярка, която ще създаде ненужни бариери пред пътуванията и общуването.

От няколко години континентален Китай позволяваше на жители на 47 града да кандидатстват за пасавани, за да посетят Тайван като индивидуални туристи.

Преди това китайците трябваше задължително да са част от организирана група. Начин на пътуване, който все още е много популярен, особено сред най-възрастните туристи.

Военни маневри

Китайското министерство на културата и туризма не спомена вчера тези групови пътувания до Тайван, което предполага, че те ще останат възможни.

През последните години, в знак на недоволство към Цай Ингвен, Пекин прекрати официалните връзки с Тайпе, отне някои от последните дипломатически съюзници на Тайван и умножи военните маневри близо до територията му.

Тази седмица на неколкостотин километра северно и югозападно от тайванските брегове също се организират две военноморски учения. Тайван вече преживя рязък спад на туристите от континентален Китай след идването на Цай на власт.

Китайските специалисти отдават този спад на оказвания от Пекин натиск върху континенталните туристически агенции да ограничат пътуванията до острова.

Населен с около 23 милиона души, голяма част от които са от китайския етнос хан, като в континентален Китай, Тайван не е признат за независима държава от ООН. А Пекин редовно заплашва да прибегне до сила, в случай на официално обявяване на независимост от Тайпе.

/От БТА/

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.