Китай изложи в Бяла книга политиката си за отбраната и сигурността

https://mreja.bg/novini/kitay-izlozhi-v-byala-kniga-politikata-si-za-otbranata-i-sigurnostta/85991 Mreja.bg
Китай изложи в Бяла книга политиката си за
отбраната и сигурността


Основна цел на Китайската народна република в областта на отбраната е гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, се казва в публикуваната днес от канцеларията по печата "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха", предаде ТАСС.

"Основополагащи цели на Китай в областта на отбраната и сигурността в новата ера ще бъдат сдържането и противодействието на агресията, гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, противопоставянето и сдържането на "независимостта на Тайван", потушаването на привържениците на сепаратистки движения, като "независимост на Тибет" и създаване на "Източен Туркестан", се казва в документа.

В него се подчертава, че Китай с всички средства ще гарантира "националния суверенитет, единството и териториалната си цялост".

"Фундаментална задача за КНР в сферата на сигурността е гарантирането на интересите на страната и правата й по море, зад граница, подкрепа за стабилно и устойчиво развитие на страната", се отбелязва в "Бялата книга", предава БТА.

Посочва се, че Китай не смята да участва в надпревара във въоръжаването с която и да е друга страна, държи своя ядрен потенциал на минимално равнище, необходимо за националната сигурност, и се обявява за пълна забрана и унищожение на ядреното оръжия.

Китай, освен това, се придържа към политика да не използва първи ядрено оръжие при никакви обстоятелства.

В документа се посочва още, че отношенията между Китай и Русия във военната сфера се намират на високо равнище и продължават да се развиват и че тяхното стратегическо партньорство в новата епоха играе значителна роля за поддържането на глобалната стратегическа стабилност.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.